A 20-a luna de viata – Programul de somn

Copilul este mare si foarte activ acum. Insa durata somnului nu se va micsora cu foarte mult. In aceasta perioada copilul are nevoie, in medie, de 13-14 ore de somn pe zi, dintre care 10-11 in timpul noptii si restul in reprize de somn dupa-amiaza. Pana la scoala chiar, copilul trebuie sa continue sa doarma mult. Adica 10-11 ore de somn pe noapte. La 20 de luni unii copii dorm chiar mai mult, uneori chiar 14 ore pe zi, important este sa arate odihnit, binedispus, sanatos. O alta lupta care incepe dupa ce copilul implineste 1 an este cea cu somnul. In general, copilul este atat de incantat de noile abilitati si descoperiri incat devine agitat si vrea sa vorbeasca intruna, sa se miste, sa spuna cuvinte, asa ca e din ce in ce mai dificil sa reusesti sa-l linistesti pentru a fi pregatit de culcare. O sa te faca tot timpul sa alergi dupa el, il distreaza teribil chestia asta. De aceea daca pana la 1 an ai reusit sa-i respecti o rutina zilnica si i-ai stabilit un program rgulat de somn, iti va fi mult mai usor acum. La 1 an trebuie sa doarma intre 10 si 12 ore pe noapte, si vreo doua in timpul somnului de dupa-amiaza. Dar si de data aceasta depinde si de tipologia copilului. Este vremea cand isi aleg obiecte preferate, o paturica anume, o jucarie de plus sau o pernuta fara de care nu adorm. Acestea il ajuta se se linisteasca seara inainte de a adormi. Dupa 18 luni, insa, a merge la culcare este ultimul lucru pe care si-l doreste un copil. Are mai multa nevoie de tine ca sa stai cu el si sa-i vorbesti ca sa se linisteasca inainte de a adormi. Dupa 18 luni copiii au nevoie de 13 ore de somn.

Ritualul pe primul loc

Organizarea programului lui ca o rutina zilnica, fara prea mari si prea dese schimbari mese, somn, joaca, in continuare conteaza enorm pentru dezvoltarea copilului. Asta nu inseamna strictete absoluta, dar nici libertate prea mare. Continua programul zilnic ca si pana acum, cu micile exceptii care intervin evident. Pentru ca ritualul de somn e diferit de la copil la copil, cateva sugestii te vor ajuta sa descoperi ce este bine pentru puiul tau: dupa luna 18, micutul are nevoie de un pui de somn zdravan in timpul zilei, dar si de o mica perioada de odihna, in care sa fie linistit chiar daca nu doarme. Multi copii dorm de doua ori pe zi, ceea ce inseamna ca isi vor scurta automat timpul de somn de peste noapte, asa ca daca nu vrei sa se trezeasca devreme dimineata sau sa nu reusesti sa-l mai duci la culcare seara, mai bine umple-i timpul de peste zi, asa incat sa nu apuce sa doarma decat o repriza de o ora, sau doua cel mult. Un obicei de care ar fi bine sa scapati la aceasta varsta este biberonul din timpul noptii. Nu e bine nici pentru somnul cursiv, dar mai ales pentru dinti. Asa ca scapa de el.

Visele devin realitate

De obicei, si dupa ce implinesc 1 an, copiii continua sa doarma profund. Insa la un moment dat, incep sa se trezeasca noaptea brusc din somn si nu doar o data. Sigur, asta se poate intampla din varii motive, insa dupa un an si jumatate, bebe incepe sa viseze, iar acesta este motivul care-i strica somnul. Se spune ca bebelusii incep, practic, sa viseze intre 12 si 14 luni. Tot respectarea unui ritual al culcarii este salvatoare: sa adoarma cu tine alaturi in timp ce-i vorbesti, sau fa orice stii ca-l linisteste dupa baita si masajul de seara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here