SuperBebe
Intra in Banda-Info

A 16-a luna de viata – Noi descoperiri alimentare

12.09.2010 superbebe

Dupa perioada dificila a primului an, cand sugarul depinde in totalitate de parinti pentru ca nu se poate misca singur, nu se poate hrani si ingriji singur, nu urmeaza deloc o perioada usoara pentru parinti. Din contra, lunile cuprinse intre 1 si 2 ani sunt chiar mai solicitante fiindca micutul incepe sa mearga. Sunt 12 luni minunate, pline ochi cu noutati pe care micutul le asimileaza ca un burete care absoarbe tot.

16-copil-1-2_mananc_deci_exist
Foto 1 din 1

Mananc, deci ma inec

Stii ca laptele tau este mana cereasca pentru bebe. Dar momentul intarcarii nu poate fi evitat. Oricum trecerea de la san la alimentatia suplimentara si la solide trebuie sa decurga lin, lent. Diversificarea inseamna ca de-a lungul mai multor saptamani, uneori chiar luni, copilul primeste, pe langa lapte, si alte alimente, care inlocuiesc pe rand mesele zilei. De aceea intre 1 si 2 ani copilul are parte si din acest punct de vedere de noi experiemnte care mai de care mai incitante. Odata cu diversificarea, copilul paseste pe taramul unor noi descoperiri si experimenteaza gustul si mirosul. Dar dupa un an, copilul trebuie sa invete sa manance dumicati, sa stie sa mestece mancarea si sa o inghita. Nu lingurita este, de fapt, cea mai mare problema, ci luatul mancarii din ea, mestecarea si inghitirea acesteia. In aceasta aventura exista un hop care, de obicei, le sperie ingrozitor pe mamici. Se ineaca din cand in cand cu mancare.

Te sperii, e firesc, pentru ca pericolul este real: copilul se poate sufoca. Ingeneral, cand se ineaca si tuseste incontinuu si nu poate sa-si revina, medicii numesc acest fapt „obstrucite partiala de trahee“. Si acesta este unul dintre motivele penru care intre 1 si 2 ani trebuie sa-i fii permanent aproape, prin preajma si sa nu-l lasi nesupravegheat. Nu numai mancarea e potential pericol de inecare, ci orice jucarie mica ce-i poate pica in mana sau obiect mic pe care, evident, il va baga in gura. Cea mai frecventa cauza este totusi mancarea care o ia pe alaturi. Adica in loc sa se duca prin esofag spre stomac, mancarea aluneca spre plamani si ajunge in trahee. Ce faci daca totusi se intampla asa ceva? Lasa-l sa planga vartos si sa tuseasca la fel, sunt cele mai bune cai de a scoate afara „nodul“ suparator. Sunt reflexele prin care, din instinct, copilul incerca sa se salveze. Nu e bine sa-l bati pe spate, nici sa-l iei in brate si sa-l strangi puternic. Daca nu trece, trebuie sa suni la salvare.

Alimentatia

Incepand cu varsta de 6 luni, diversificarea alimentara trebuie facuta cu mare grija, trecerea se face treptat, alimentele se introduc pe rand si cate foarte putin. Dupa 1 an insa, alimentatia copilului nu mai pune chiar atat de multe probleme noi, mai mult chiar, trebuie sa fie aproape ca si cea a adultului, bineinteles cu grija la anumite alimente care pot fi alergenice sau pot produce balonari sau indigestii. Dupa ce implineste 1 an, copilului i se poate oferi aproape tot ce primeste si adultul cu conditia sa fie alimente sanatoase si sa poata fi mestecate. Si cu mare atentie, de asemenea, la biscuitii foarte tari sau alimente cu care se poate ineca (alune, nuci, bomboane etc.).

 
2 voturi
facebook twitter YM RSS

Comenteaza

 
trimite
Sondaj alte sondaje

Cum il adormi seara pe copilul tau?
Loading ... Loading ...
Gemenele mele
Gemenele mele 07.01.2014
107 voturijust_alinutzaa
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
95 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
80 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
185 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
184 voturitzuky