SuperBebe
Intra in Banda-Info

A 13-a luna de viata – Un copil sanatos

29.07.2010 superbebe

Dupa perioada dificila a primului an, cand sugarul depinde in totalitate de parinti pentru ca nu se poate misca singur, nu se poate hrani si ingriji singur, nu urmeaza deloc o perioada usoara pentru parinti. Din contra, lunile cuprinse intre 1 si 2 ani sunt chiar mai solicitante fiindca micutul incepe sa mearga. Asa ca urmeaza 12 luni minunate, pline ochi cu noutati pe care micutul le asimileaza ca un burete care absoarbe tot.

13-copil-1-2_vaccin
Foto 1 din 1

Calendarul vaccinarilor obligatorii

Dupa ce bebe implineste 1 an, pe lista mamei de prioritati trebuie sa se afle vaccinurile obligatorii, care trebuie neaparat facute dupa ce implineste 1 an. Chiar daca sunt cu mult mai putine fata de primul an de viata, acestea sunt vitale: vaccinare antidifterica, antitenica, antipertusis DTP, vaccinare antipoliomielitica VPO. La fel de important, vaccinul antihepatita B (AHB). Vaccinul se adminstreaza in 3 doze, la nastere, intre 1 si 2 luni, apoi intre 6 si 18 luni. Prin urmare, daca nu i s-a administrat lui bebe ultima doza la 6 luni, mai poate fi facut pana la 18 luni. Acest vaccin este important pentru ca il protejeaza pe copil impotriva virusului hepatitei B, care este foarte periculos pentru sanatate, putand cauza chiar moartea. Acest vaccin a avut o vreme un regim controversat pentru ca hepatita B este considerata o boala a adultilor, se transmite prin sex neprotejat sau ace, iar copiii nu sunt expusi unor astfel de riscuri. Cu toate acestea, boala avea o raspindire foarte mare in randul copiilor. Insa dupa ce vaccinul a fost introdus in calendarul obligatoriu al vaccinarii copiilor, incidenta bolii a scazut enorm. Nu trebuie reptat, insa, vaccinul daca copilul face o reactie alergica dupa prima doza.

E vremea pentru intarcare

In general, intre 1 si 2 ani se mai intimpla un alt fenomen major atat pentru mama cat si pentru copil: intarcarea. Acesta este o alta piatra mare de incercare. Cand anume este momentul, fiecare mama o sa stie cu siguranta, nu exista o reteta, sunt mai multi factori implicati, depinzind de nevoia copilului de a scapa de dependenta de mama si de puterea mamei de a-l face sa se hraneasca singur. Ceea ce e util de stiut este faptul ca intarcarea nu trebuie sa se faca brusc si dintr-odata. Multe mamici isi doresc sa isi mai hraneasca bebelusul cu lapte stiind cate beneficii ii ofera acesta bebelusului, dar din anumite motive (de exemplu sa-si reinceapa activitatea), nu mai pot sa-l alapteze. Deci trebuie sa pregateasca acest moment cu ceva timp inainte. De obicei medicii te sfatuiesc pentru inceput sa reduca timpul de alaptare si sa supliemnteze alimentatia lui bebe cu lapte formula. Apoi trebuie inlocuite cu totul mesele la san cu lapte de formula, sfarsind prin a le elimina complet. Poti, de asemenea, sa sari o masa, iar la urmatoarea sa ii dai lui bebe sa manance mancare solida. Nu te speria daca e nelinistit si plange, face asta mereu pentru ca ii e dor de atingerea si protectia ta, nu neaparat de laptele din san.

De obicei, mamicile prefera ca momentul intarcarii sa vina cat mai tarziu, dar dupa 1 an e bine ca bebe sa aiba alimentatie diversificata, laptele matern nu mai este de ajuns pentru a satisface nevoile nutritionale ale micutului. De exemplu, nu-i ofera cantitatea de fier suficienta in aceasta perioada. De aceea astazi medicii recomanda inceperea diversificarii dupa 6 luni, chiar daca Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul pana la varsta de 2 ani. Daca poti sa alaptezi copilul chiar si dupa ce implineste 1 an totusi, si poti continua pana la 2 ani chiar, neaparat trebuie sa aiba in paralel alimentatie diversificata.

 
2 voturi
facebook twitter YM RSS

Comenteaza

 
trimite
Sondaj alte sondaje

Cum il adormi seara pe copilul tau?
Loading ... Loading ...
Gemenele mele
Gemenele mele 07.01.2014
107 voturijust_alinutzaa
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
95 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
80 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
184 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
183 voturitzuky