Îngrijire delicată pentru zona scutecului

    Foto: Shutterstock

    Zona genitală a nou-născuţilor este o zonă foarte sensibilă, predispusă infecţiilor şi afecţiunilor dermatologice. De aceea, pentru fiecare bebeluș, fie el fetiță sau băiețel, igiena intimă reprezintă un aspect foarte important al stării de sănătate. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că spălarea în exces a zonei genitale nu este indicată, însă trebuie găsit un echilibru. Purtarea permanentă a scutecului favorizează menținerea, pentru mai mult timp, a unui mediu umed și neaerisit, propice dezvoltări becteriilor. Regulile de igienă genitală sunt diferite de la băieţei la fetiţe, căci fiecare are propriile nevoi.

    [HP] Igiena genitală la fetiţe [/HP] 

    În primele săptămâni de viaţă, zona genitală a fetiţelor poate fi roşie şi umflată. Tot acum pot apărea chiar şi anumite secreţii. Aceste manifestări nu trebuie să te îngrijoreze, ele datorându-se expunerii la o cantitate crescută de hormoni feminini, primiţi de la mamă, înainte de naştere. În cazul fetiţelor, zona vaginului fiind foarte sensibilă, există riscul producerii de infecţii vaginale. Cea mai des întâlnită infecţie la fetiţele nou-născute este vulvita, o inflamaţie a organelor genitale externe. Pentru evitarea ei, scutecul trebuie schimbat ori de câte ori este nevoie.

    La fiecare schimbare, funduleţul şi organele genitale trebuie spălate cu apă călduţă, prin mişcări blânde, din faţă către spate. Poţi folosi şi șerveţele umede, speciale pentru bebeluşi. Toate zonele trebuie curăţate cu grijă, pentru a nu rămâne urme de materii fecale sau urină pe piele. Uscarea se face prin tamponare cu un prosop moale, din bumbac, apoi se aplică o cremă protectoare, regeneratoare, cu pH neutru şi ingrediente naturale.

    [SFAT] [HS] Igiena intimă la băieţei [/HS] La băieţei, igiena intimă se va realiza diferit, în funcţie de starea penisului: circumcis sau necircumcis. Specialiştii sunt de părere că, în cazul penisului nercircumcis, predispoziţia către infecţii urinare este mai mare în primul an de viaţă. La băieţeii necircumcişi, zona genitală se curăţă bine cu apă călduţă, însă fără decalotare, pentru a se evita rănirea micuţului. Este bine de ştiut că retractarea prea devreme a prepuţului poate duce la formarea de cicatrici sau deteriorări tisulare. În mod normal, până la vârsta de 3 ani, prepuţul se va dezlipi de penis, ceea ce înseamnă că de acum încolo se va curăţa şi zona de sub prepuţ. În cazul bebeluşului circumcis, regulile de igienă vor fi urmate conform instrucţiunilor medicului care a realizat operaţia. După vindecarea circumciziei, penisul se va spăla cu apă călduţă şi cu geluri speciale, care să nu irite pielea sensibilă din această zonă. După băiţă, uscarea se face prin tamponarea uşoară cu prosopul. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here