La soare, dar ferit de neplaceri

    Foto: Shutterstock

    A inceput vacanta si cum soarele si caldura te imbie sa stai cat mai mult in mijlocul naturii, trebuie sa profiti de aceste ocazii minunate de a petrece impreuna cu copilul tau si chiar cu intreaga familie.

    Soarele ne da energie, ne face mai optimisti si mai plini de voie buna, dar in exces, mai ales pentru un copil, poate cauza neplaceri. Abuzul de soare si caldura, precum si insolatiile acumulate in copilarie pot creste riscul de aparitie a diferitelor forme de cancer, in mod special cancer de piele, la varsta adulta. Caldurile mari pot cauza insolatii si deshidratare, mai ales la sugari, care isi regleaza temperatura mai putin bine decat adultii. Daca sugarul este deranjat de caldura, el se va manifesta prin lacrimi si nervozitate.

    Nu este greu insa sa tii la distanta problemele daca iti iei cateva masuri de prevedere. Expunerea la soare trebuie limitata mai ales la copiii care nu au implinit varsta de 15 ani. Niciodata nu se expune direct la soare si fara protectie un bebelus mai mic de doi ani. De asemenea, nu expune copilul la soare intre orele 12.00 si 16.00. Se recomanda soarele de la rasarit pana la ora 10.00 si dupa ora 17.00 pana la apus. Chiar si cand mergeti la plimbare si ai senzatia ca sunteti protejati de umbrele sau arbori, acopera capul bebelusului cu o palarie cu boruri late sau cu o sapca cu cozoroc pentru ca razele soarelui sunt reflectate inclusiv de nisip, pamant, apa sau orice suprafata cu care intra in contact.

    Umbrela nu protejeaza impotriva razelor solare reflectate si nici impotriva radiatiilor imprastiate in atmosfera. De asemenea, sub umbrela de soare exista riscul de supraincalzire, deoarece este mai putin aer. si mai ales, nu uita sa iti hidratezi copilul foarte bine pe perioada verii si cand faceti „bai de soare”. Sfatul este valabil si atunci cand copilul este alaptat sau hranit exclusiv cu formule de lapte.

    Info complemetara: Abuzul de caldura sau de soare poate induce diferite modificari in temperamentul copilului. Oricare este durata expunerii la soare, pofta de mancare si somnul i-ar putea fi, ca si in cazul adultilor, modificate. Dupa o perioada mai indelungata de stat la soare, este necesar un interval corespunzator de relaxare. Instaleaza copilul, daca este posibil, intr-o camera racoroasa si aerisita, dar atentie la curent. Supravegheaza-i curba greutatii. Daca copilul slabeste, este de preferat sa consulti pentru orice eventualitate un medic. Pentru a evita deshidratarea, da-i sa bea, cu regularitate, si in cantitati mici, din jumatate in jumatate de ora sau chiar din sfert in sfert de ora in timpul caldurilor foarte mari. Poti sa-i faci baie pentru a-l racori, dar in cazul unui nou-nascut, baia nu trebuie sa aiba mai putin de 37 de grade Celsius. Evita curentul de aer, deoarece, avand pielea uda de transpiratie, copilul poate raci.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here