Ingrijire: Cu sau fără aer condiționat?

Foto: LG Air

Am așteptat atât de mult vara, doar că am uitat că odată cu ea vin şi temperaturile foarte ridicate, uneori insuportabile. În astfel de situaţii, aerul condiţionat devine o necesitate. Multe persoane însă nu agreează această soluție, considerând-o chiar un inamic al sănătății. Specialiștii sunt de părere că, folosit corespunzător, aerul condiționat poate fi de mare ajutor în lupta cu căldurile excesive. Cu ajutorul aparatelor de aer condiționat se micșorează temperatura și umiditatea, mediul insuportabil transformându-se într-unul confortabil.

Folosit necorespunzător, aerul condiţionat poate avea consecinţe negative asupra stării de sănătate, mai ales la copii, care sunt mult mai sensibili decât adulții. Aerul rece şi uscat poate provoca infecţii în sfera ORL (rinofaringite, adenoidite, otite, sinuzite, laringite, uneori chiar şi pneumonii), toate acestea fiind efectul recirculării aceloraşi curenţi de aer în spaţii închise, în care se află multe persoane, dar şi efectul programării unor temperaturi scăzute, de obicei sub 20 de grade Celsius. Şi ochii pot avea de suferit în cazul folosirii necorespunzătoare a aerului condiţionat, prin apariţia iritaţiilor (înroşire, lăcrimare etc.).

Cât priveşte utilizarea aerului condiţionat în camerele copiilor, mai ales a acelora mici, cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani, este bine să ştii că organismul lor se adaptează mai greu la schimbările de temperatură, iar medicii recomandă a nu se amplasa aparatul de aer condiționat în camera micuților, ci pe hol sau în altă cameră. Răcirea camerei se va face progresiv, ținându-se ușile deschise. De asemenea, trebuie păstrată o temperatură moderată, în jurul valorii de 25 de grade Celsius. Având în vedere că în zilele fierbinți tabla încinsă a autoturismului ridică temperatura din interiorul acestuia cu multe grade, aerul condiționat poate fi folosit și în mașină. Condiția pe care trebuie să o respecți însă este aceea de a nu îndrepta aerul direct spre copil. Aşadar, atâta timp cât este utilizat corespunzător, aerul condiţionat nu este interzis copiilor şi nu crează probleme.

Respectă instrucțiunile de utilizare!

Pentru a putea evita problemele apărute în urma folosirii aerului condiţionat, este bine să eviţi trecerea bruscă de la cald la frig, viteza mare de circulaţie a aerului, lipsa umezelii şi îmbâxirea filtrelor (în ele se pot aduna alergeni, praf sau păr de animale). Necurățarea filtrelor de aer la intervalele recomandate de producătorii aparatelor de aer condiționat provoacă infecții respiratorii. Citește cu atenție instrucțiunile de utilizare ale acestor aparate și vei găsi recomandările producătorilor, conform normelor de fabricaţie, cu privire la intervalele de curăţare (cele lavabile se spală) sau înlocuire (cele cu saci se înlocuiesc cu altele noi) a filtrelor de aer. Toate acestea par a fi măsurile adecvate în întâmpinarea zilelor caniculare.

Aparatele de aer condiționat sunt de două feluri: cu filtre lavabile sau cu filtre cu saci. Filtrele lavabile se spală cu apă și săpun de două ori pe an (la începutul verii și al iernii), iar cele cu saci se aruncă și se înlocuiesc cu unele noi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here