Ziua Nationala a Infertilitatii

    Vineri va fi Ziua Nationala a Infertilitatii, eveniment ce va avea loc in Bucuresti, Brasov, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara si va beneficia atat de prezenta membrilor Asociatiei Embriologilor AER, a specialistilor din clinici specializate cat si a viitorilor parinti care vor sa impartaseasca din experienta lor.

    Asociatia Embriologilor demareaza cu aceasta ocazie un program de suport pentru toti cei afectati de infertilitate, prin care militeaza pentru ca persoanele afectate de aceasta problema sa intre in contact cu specialisti din domeniul reproducerii umane asistate.

    AER isi propune ca evenimentul de vineri sa fie un prilej de informare si suport pentru toti cei care au nevoie, potrivit unui comunicat. In document se mai arata ca progresele stiintifice ce au avut loc in ultimii 25 de ani au facut posibila apartia unor biotehnologii avansate. Aplicarea acestora in biologia reproductiva a facut posibila aparitia fertilizarii in vitro.

    Incepand cu anul 1978 cand s-a nascut primul copil, o fetita Louise Brown, s-a pus la punct, din ce in ce mai performant, tehnica fertilizarii in vitro si in general biotehnologiile de reproducere umana asistata medical. In acest moment in marea majoritate a tarilor lumii si de asemenea si in Romania, biotehnologiile de reproducere asistata au devenit instrumente de rutina in tratarea infertilitatii cuplurilor. In ultimii 15 ani, in Romania, reproducerea umana asistata medical a revolutionat tratamentul infertilitatii, prin schimbarea efectiva a notiunii de infertilitate.

    Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii infertilitatea este considerata o problema de sanatate care afecteaza aproximativ 15% dintre cuplurile de varsta reproductiva. Si in Romania studiile confirma ca 1 din 6 persoane sufera de o forma sau alta de infertilitate. Mai mult, in urma studiilor efectuate la nivel mondial, s-a constatat o tendinta crescatoare accentuata a acestei afectiuni. Inclusiv in tara noastra numarul cuplurilor infertile este in crestere. Totusi, in ciuda numarului mare de persoane cu probleme de infertilitate, multe cupluri sunt afectate de lipsa unui suport institutionalizat si trec prin perioade de izolare si singuratate.

    Asociatia Embriologilor a aparut tocmai ca urmare a necesitatii de stabilire si consolidare a unei forme organizationale care sa sustina si sa urmareasca rolul global fundamental al embriologiei – si mai ales al embriologului – ca specialist, in domenii ca: reproducerea umana asistata, cercetare medicala sau bioetica. In esenta, toti embriologii trebuie sa militeze pentru acelasi scop si anume asezarea legislatiei nationale pe cadrul standardelor internationale, elaborarea si adoptarea unor norme, standarde si legi. Toate aceste conditii, de fapt, daca sunt respectate, de fiecare embriolog, conduc doar spre obtinerea increderii publicului in serviciul medical, spre cresterea eficientei, diminuarea riscului si in final spre un serviciu medical de inalta calitate pentru om.

    Membrii fondatori ai AER considera ca este imperios necesar sa se constientizeze necesitatea unui sistem performant in acest domeniu de mare complexitate si cu implicatii majore in viata multor oameni. Nu mai este suficient ca un embriolog sa dispuna de cunostiintele care sa-i permita sa realizeze actul medical impecabil din punct de vedere tehnic, el trebuie sa cunoasca si sa aplice legislatia, sa participe activ la elaborarea acesteia, se mai arata in comunicat.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here