SuperBebe
Intra in Banda-Info

Stocam concentrat de celule stem sau sange integral?

01.05.2014 Florin Vlanga

In momentul de fata, la nivel mondial, peste 85% dintre bancile de celule stem stocheaza concentrat de celule stem si numai 14,7% sange integral!

Stocarea de concentrat de celule stem este metoda folosita de majoritatea bancilor de celule stem din lume, pe cand stocarea de sange integral este o metoda de stocare depasita din punct de vedere conceptual.

“Este o regula de aur a bancilor de sange din SUA, Europa si Japonia sa proceseze sangele colectat din cordonul ombilical, pentru a indeparta excesul de celule rosii din plasma”, a declarat  Dr. Roger Mrowiec, Director al Laboratorului de Celule Stem Elie Katz Umbilical Cord Blood Program/New Jersey Cord Blood Bank, USA.

De ce este recomandat sa stochezi concentrat celular?

  • Sangele din cordonul ombilical procesat in mod corect inainte de congelare nu mai necesita o prelucrare semnificativa dupa dezghetare si, in majoritatea cazurilor, poate fi utilizat imediat dupa aceasta.
  • Cu scopul de a proteja celulele in timpul crioconservarii se utilizeaza un crioconservant chimic (DMSO). Sau altfel spus – un fel de “antigel”. Deoarece volumul probei este redus, pentru stocarea concentratului de celule stem se foloseste o cantitate simtitor mai mica de DMSO, usor de eliminat post-decriogenare (DMSO este toxic si trebuie eliminat inainte de un transplant!).
  • Pana in momentul de fata au fost raportate mai multe reactii alergice la pacientii carora le-a fost transfuzat sange din cordon cu celule rosii. Organismul international de reglementare in domeniul transplanturilor (JACIE FACT) recomanda ca toate probele de celule stem din cordon care contin celule rosii sa fie curatate inainte de utilizare.
  • Curatarea probei de sange ombilical, dupa ce aceasta a fost congelata, este asociata cu pierderea unui numar mare de celule, existand riscul pierderii produsului in timpul centrifugarii. Este posibil chiar ca si centrul unde va avea loc transplantul sa nu fie de acord cu procesul de curatare a intregii unitati de sange deoarece se pot pierde celule valoroase sau se poate chiar risca viabilitatea probei. Un alt inconvenient ar fi cheltuielile suplimentare implicate in acest caz.
  • Desi stocarea concentratului de celule stem implica un cost mai mare fata de stocarea sangelui integral, costul suplimentar este justificat. Daca ar fi avantaje sau justificari in a stoca sange integral atunci bancile publice finantate de guvern ar face asta pentru a reduce costurile.

De ce sa NU pastrezi sange integral?

  • Pentru ca nu exista la acest moment in intreaga lume nicio utilizare in mod direct a sangelui integral din cordonul ombilical recoltat la nastere
  • Pentru ca un transplant cu celule stem se face in mod normal doar cu celule stem! (fara alte elemente toxice sau inutile)
  • Pentru ca peste 90% dintre bancile de celule stem din lume pastreaza concentrat de celule stem, nu sange integral
  • Pentru ca centrele de transplant nu fac separarea celulara in vederea transplantului; de aceea trebuie sa o ai facuta dinainte

Concluzia: stocheaza de la inceput concentrat de celule stem!

BIOGENIS este in momentul de fata singura banca romaneasca ce poate stoca atat sange integral cat si concentrat de celule stem!

Contact BIOGENIS, banca de celule stem

www.biogenis.ro, office@biogenis.ro, Call center: 021.528.0202

 
1 voturi
facebook twitter YM RSS

Comenteaza

 
Comentarii

Postat la 2015-06-01 11:34:04
Razvan

Cautam operatori PC care sa se alature echipei noastre. Oferim si solicitam seriozitate maxima. Conditii necesare : calculator + internet + cunostinte minime de operare. Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare. Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii prezentate pe mail. Atata timp cat cititi cursurile, o sa gasiti raspunsurile la toate intrebarile . Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal cu editura EPUBLISHERS.SRL Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Proiectul se doreste a fi lansat pe piata americana de carti electronice! Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Parteneri Retea” la adresa de email: razvan.lead_2011@yahoo.com

trimite
Sondaj alte sondaje

Cum il adormi seara pe copilul tau?
Loading ... Loading ...
Gemenele mele
Gemenele mele 07.01.2014
107 voturijust_alinutzaa
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
95 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 22.11.2013
80 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
185 voturitzuky
David-Tudor
David-Tudor 14.10.2013
184 voturitzuky