Stocam concentrat de celule stem sau sange integral?

celule stem

Stocarea de concentrat de celule stem este metoda folosita de majoritatea bancilor de celule stem din lume, pe cand stocarea de sange integral este o metoda de stocare depasita din punct de vedere conceptual.

“Este o regula de aur a bancilor de sange din SUA, Europa si Japonia sa proceseze sangele colectat din cordonul ombilical, pentru a indeparta excesul de celule rosii din plasma”, a declarat  Dr. Roger Mrowiec, Director al Laboratorului de Celule Stem Elie Katz Umbilical Cord Blood Program/New Jersey Cord Blood Bank, USA.

De ce este recomandat sa stochezi concentrat celular?

  • Sangele din cordonul ombilical procesat in mod corect inainte de congelare nu mai necesita o prelucrare semnificativa dupa dezghetare si, in majoritatea cazurilor, poate fi utilizat imediat dupa aceasta.
  • Cu scopul de a proteja celulele in timpul crioconservarii se utilizeaza un crioconservant chimic (DMSO). Sau altfel spus – un fel de “antigel”. Deoarece volumul probei este redus, pentru stocarea concentratului de celule stem se foloseste o cantitate simtitor mai mica de DMSO, usor de eliminat post-decriogenare (DMSO este toxic si trebuie eliminat inainte de un transplant!).
  • Pana in momentul de fata au fost raportate mai multe reactii alergice la pacientii carora le-a fost transfuzat sange din cordon cu celule rosii. Organismul international de reglementare in domeniul transplanturilor (JACIE FACT) recomanda ca toate probele de celule stem din cordon care contin celule rosii sa fie curatate inainte de utilizare.
  • Curatarea probei de sange ombilical, dupa ce aceasta a fost congelata, este asociata cu pierderea unui numar mare de celule, existand riscul pierderii produsului in timpul centrifugarii. Este posibil chiar ca si centrul unde va avea loc transplantul sa nu fie de acord cu procesul de curatare a intregii unitati de sange deoarece se pot pierde celule valoroase sau se poate chiar risca viabilitatea probei. Un alt inconvenient ar fi cheltuielile suplimentare implicate in acest caz.
  • Desi stocarea concentratului de celule stem implica un cost mai mare fata de stocarea sangelui integral, costul suplimentar este justificat. Daca ar fi avantaje sau justificari in a stoca sange integral atunci bancile publice finantate de guvern ar face asta pentru a reduce costurile.

De ce sa NU pastrezi sange integral?

  • Pentru ca nu exista la acest moment in intreaga lume nicio utilizare in mod direct a sangelui integral din cordonul ombilical recoltat la nastere
  • Pentru ca un transplant cu celule stem se face in mod normal doar cu celule stem! (fara alte elemente toxice sau inutile)
  • Pentru ca peste 90% dintre bancile de celule stem din lume pastreaza concentrat de celule stem, nu sange integral
  • Pentru ca centrele de transplant nu fac separarea celulara in vederea transplantului; de aceea trebuie sa o ai facuta dinainte

Concluzia: stocheaza de la inceput concentrat de celule stem!

BIOGENIS este in momentul de fata singura banca romaneasca ce poate stoca atat sange integral cat si concentrat de celule stem!

Contact BIOGENIS, banca de celule stem

www.biogenis.ro, [email protected], Call center: 021.528.0202

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here