Naşterea cu mamă purtătoare, proiect de lege la Senat. Ce condiţii trebuie să îndeplinească cuplul

    Un proiect de lege va reglementa procedura unei mame purtătoare şi fertilizarea cu terţ donator. La acest tip de fertilizare pot apela numai cuplurile sau femeile singure diagnosticate cu infertilitate sau pentru a se evita transmiterea unei maladii la copil sau la un membru al cuplului.

    "Guvernul a avut un proiect de lege privind terţul donator. Pentru că aceasta acoperea doar o mică parte a plajei reproducţiei umane asistate, Comisia noastră, cu ajutorul specialiştilor, a reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Transplant, a juriştilor, a extins proiectul şi am făcut un proiect de lege cuprinzător care să reglementeze reproducţia umană asitată", a declarat într-o conferinţă de presă senatorul Gyorgy Frunda, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat.

    Legea nu e pentru mamele care îşi permit să plătească o femeie pentru a-i purta sarcina

    Proiectul va primi raport de la Comisie în următoarele două săptămâni, iar Frunda a făcut apel la toţi parlamentarii să sprijine proiectul pentru a se evita adoptarea tacită la termenul din 13 martie a proiectului iniţial al Guvernului. "Pot apela la mamele purtătoare numai mamele cu o anumită patologie.

    Legea se referă la situaţiile medicale, nu la capricii", a subliniat embriologul Mioara Matei, de la Spitalul CFR 2, unul dintre specialiştii care au contribuit la elaborarea proiectului. Ea a adăugat că legea nu este pentru femeile care îşi permit şi doresc să plătească o altă femeie pentru a-i purta o sarcină.

    Orice beneficiu material este exclus

    "Este exclus potrivit legii orice fel de beneficiu material pentru mama purtătoare. Dacă mama purtătoare solicită bani sau este prinsă că a acceptat bani, ea va răspunde juridic. Prin reglementările aduse vrem să prevenim situaţiile anilor 1990, când femei din România năşteau pe bandă rulantă pentru a vinde copiii în străinătate", a declarat Frunda.

    Proiectul stipulează că vârsta mamei purtătoare trebuie să fie cuprinsă între 18 şi 40 de ani, iar cea a mamei beneficiar între 18 şi 47 de ani. "Nu va mai putea fi posibil un al doilea caz Adriana Iliescu", a subliniat Frunda.

    Reproducerea cu mamă purtătoare, prin contract încheiat la notar

    Conform prevederilor proiectului legislativ, reproducerea cu mamă purtătoare se va realiza în baza unui contract încheiat la notar între cuplul beneficiar şi mama surogat. Cuplul poate deconta mamei purtătoare numai costurile medicale şi asigura o compensaţie materială echivalentă cu cinci tichete de masă pe zi pentru perioada sarcinii şi lăuziei.

    În cazul donatorilor de material reproducător, legea prevede tot o compensaţie de cinci tichete de masă. De asemenea, revocarea contractului de una dintre părţi atrage răspundere materială, cu excepţia unor cauze medicale.

    Mama purtătoare nu are nicio legătură genetică cu copilul

    Mai este prevăzut că mama purtătoare, care nu trebuie să aibă nicio legătură genetică cu copilul, va preda copilul cuplului beneficiar în termen de 48 de ore de la naştere şi are dreptul la concediul de sarcină şi lăuzie.

    Conform proiectului, filiaţia copilului se stabileşte prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească. Potrivit unei note de fundamentare a proiectului, în România este "un vid legislativ" în acest domeniu, iar anual creşte cu 20% numărul cuplurilor cu diagnostic de infertilitate, precum şi al celor care apelează la tehnici de reproducere umană asistată medical.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here