Poveste de iarna cu Mihaela Radulescu

    Cozonacul este cel mai gustos atunci cand este proaspat scos din cuptor.

    Ayan, baietelul Mihaelei Radulescu, in varsta de doi ani si jumatate, celebreaza Sarbatorile de iarna impreuna cu prietenele lui, Dana si Maria, cu trei luni mai mici decat el. Cei trei copilasi se bucura de pomul de iarna, globuri, luminite, dulciuri si multe, multe cadouri.

    Peste tot in lume, pe data de 25 decembrie, crestinii sarbatoresc Craciunul. Aceasta sarbatoare sfanta a aparut in urma cu mai bine de 2.000 de ani, odata cu nasterea lui Iisus Hristos. Pe parcursul timpului, fiecare natie si-a format propriile traditii si obiceiuri. Indiferent care ar fi datinile fiecarui popor, toti crestinii din lume, in Noaptea de Ajun impodobesc bradul si il asteapta pe Mos Craciun cu desaga plina de daruri. Ziua de Craciun este momentul in care se intregeste toata familia, se canta colinde si se desfac daruri.

    La romani, se orneaza o masa mare, plina cu bucate traditionale, majoritatea pregatite din carnea porcului sacrificat in ziua de Ignat. Dintre dulciuri nu lipseste niciodata cozonacul bine crescut, cu umplutura de nuca si cacao.

    Atmosfera de sarbatoare nu tine numai o zi, ci se intinde pana la Sf. Ion, ultima dintre Sarbatorile de iarna.

    In fiecare an, cand iarna incepe sa se instaleze confortabil, iar noptile devin tot mai lungi si zilele tot mai friguroase, evreii din toata lumea celebreaza o sarbatoare luminoasa si calda pentru toata familia – Hanuka.

    Hanuka, denumita in ivrit si „Hag ha-orim“, este „sarbatoarea luminii“ pe care evreii o celebreaza in fiecare an, timp de opt zile, si comemoreaza victoria Macabeilor asupra monarhiei selucide din Siria, care incerca sa elenizeze popoarele de sub dominatia ei.

    In fiecare seara de Hanuka se aprinde cate o lumanare care, apoi, este asezata intr-un sfesnic special, numit hanichia. Ceremonia se desfasoara in special acasa, in sanul familiei, dar de multe ori si in sinagogi. Bucuria acestei sarbatori nu ar fi deplina daca s-ar pierde din vedere mancarurile traditionale foarte gustoase, care dau aroma specifica sarbatorii: gogosile umplute cu dulceata „sufganiot“ si chiftele de cartofi „latkes“ sau „levivot“.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here