O desaga plina cu cadouri

    Foto: Shutterstock

    Veselie, timp petrecut in familie, dragoste fata de oameni, iata care sunt pentru noi cateva dintre semnificatiile Craciunului. Pentru copii insa, Sarbatorile reprezinta momentul intalnirii magice cu Mos Craciun si bucuria de a descoperi o multime de cadouri sub brad.

    De la celebrarea nasterii lui IIsus Hristos si pana la actuala frenezie a cumparaturilor, sarbatoarea a suferit transformari, fara a-si pierde insa din bogatia simbolica si din bucuria de care este insotita.

    Semnificatia cadourilor
    Darurile de Craciun sunt replica simbolica a darurilor aduse de cei trei magi din rasarit pruncului Iisus. Acestia au vazut pe cer Steaua care vestea nasterea unui fiu de imparat si au pornit in calatorie, pentru a-i aduce slava. L-au cautat in palatul regal, insa acolo nimeni nu stia despre niciun prunc regesc nou-nascut. L-au gasit in ieslea din Betleem, unde i-au oferit darurile lor: aur, smirna si tamaie. De la traditiile de sfarsit de an si pana la valorificarea comerciala a Sarbatorilor nu a fost decat un pas. Astazi, Craciunul reprezinta nasterea luminii si sperantei, dar in acelasi timp devine un stres al goanei dupa cele mai deosebite cadouri.

    Craciunul bebelusilor
    Primul Craciun al bebelusului tau trebuie sa fie memorabil. Iti doresti ca tot ce e mai bun si frumos pe lume sa vina in caminul tau si copilul sa guste din plin bucuria Sarbatorilor. Este foarte important sa eviti stresul si graba care insotesc de regula sfarsitul anului, sa te pregatesti din timp, dar sa fii tu insati capabila sa te bucuri de linistea Craciunului in familie. Nu este nevoie sa iti petreci mult timp decorand casa ori in bucatarie, pregatind mancaruri complicate. Bebelusii se vor bucura cu adevarat de luminitele din pomul de Craciun si de colindele vesele si isi vor gasi placerea in a mototoli hartie de cadouri colorata sau jucandu-se cu mingiute. Aceste mici detalii sunt usor de realizat si nu necesita efort din partea unor proaspeti parinti si asa obositi. Bebelusii sunt destul de indiferenti la cea mai noua, sofisticata si scumpa jucarie pe care i-ai putea-o darui, asa ca nu pierde foarte mult timp prin magazine cautand trenulete-unicat sau papusi confectionate manual. Vei avea suficient de mult timp cand va creste ca sa ii daruiesti toate minunile create pentru cei mici. In orice caz, atunci cand vine vorba despre cadouri, copiii mici isi imagineaza oricum ca tot ceea ce vad le apartine si sunt fascinati mai degraba de noutate decat de complexitatea cadoului.

    Nu renunta la rutina! Copiii mici sunt cei mai fericiti atunci cand orarul lor este respectat. Orice noutate trebuie introdusa „cu lingurita“, in doze mici. Asta inseamna ca puteti sarbatori, insa in acelasi timp trebuie sa respectati programul de masa si somn al bebelusului. Daca nu petreceti Craciunul acasa, nu uita sa iei jucariile favorite, paturica sau muzica pe care micutul adoarme. Incearca sa creezi pentru copilul tau un mediu sigur, cu obiecte confortabile, familiare, pe toata durata vizitei.

    Vine Mos Craciun!
    Copiii foarte mici se tem adesea de infatisarea neobisnuita si de noutatea pe care o reprezinta Mos Craciun in viata lor. Este bine sa pastezi momentul vizitei miraculoase pentru clipa in care ii poti explica semnificatia si implicatiile sosirii Mosului. Multi parinti se angajeaza intr-o negociere cu micutii, cu catva timp inaintea Sarbatorilor, spunandu-le „Daca esti cuminte, Mosul o sa iti aduca o jucarie frumoasa“. Altii isi motiveaza copiii sa invete versuri, promitandu-le ca Mosul le va oferi atatea cadouri cate poezii vor sti ei sa spuna. In alte situatii, intervin amenintarile: „Daca nu mananci tot din farfurie, Mos Craciun se va supara si nu o sa iti aduca nimic“. Partea buna a negocierii este ca micutul invata ca pentru a primi un cadou, el trebuie sa ofere ceva in schimb. Pe de alta parte, amenintarea folosita in exces poate eroda imaginea Mosului, iar sarbatorile nu sunt asteptate cu aceeasi deschidere de catre copil. Intalnirea cu Mosul este un eveniment magic si multi dintre noi simtim chiar la maturitate emotia si bucuria care o insotesc. Sfatul psihologului este ca, in ocaziile speciale (sarbatori, aniversari, zile de nastere), copilul sa primeasca neconditionat cadouri, doar datorita faptului ca este un moment deosebit. Mesajul pe care micutul il va primi va fi ca este iubit si apreciat si va intelege ca exista cineva care are grija de el.

    Munti de cadouri Te intrebi adesea cum este cel mai bine sa procedezi: sa cumperi mai multe cadouri micute si mai putin valoroase ori sa ii alegi un singur dar, consistent si scump? Ei bine, afla ca este mai putin important acest lucru. Ceea ce conteaza este povestea pe care o construiesti in jurul cadoului. Copilul trebuie sa inteleaga de ce primeste diverse lucruri in dar, ce inseamna sarbatoarea Craciunului si mai ales importanta timpului petrecut in familie. Unul dintre pericolele la care este expus copilul este acela de a se lua la intrecere cu prietenii lui: „Masinuta mea este mai frumoasa decat a ta!“. Acest sentiment de superioritate datorat cadourilor primite este adesea invatat din comportamentul competitiv al adultilor de care este el inconjurat. Micutul trebuie sa inteleaga faptul ca nu atat numarul cadourilor este important, ci sarbatoarea si bucuria de a darui si primi ceva de la cei dragi.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here