Printre primele dialoguri

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Inca dinainte de a se naste, creierul bebelusului tau se formeaza iar celulele nervoase se pregatesc sa faca conexiunile necesare invatarii limbajului si vorbirii. Creierul continua sa se dezvolte odata cu venirea copilului pe lume si tu poti sa stimulezi firmarea de conexiuni cu ajutorul unor jocuri simple si distractive.

    Sa iti iei copilul in brate si sa ii vorbesti, sa ii citesti sau pur si simplu sa il dezmierzi privindu-l in ochi, sunt, de multe ori, actiuni mai eficiente decat orice joc complicat sau aparat scump. Este bine ca, inca de la inceput, cel mic sa fie stimulat, pastrand totusi limitele capacitatilor sale. tine cont de faptul ca, in primele luni de viata, are mare nevoie de odihna, insa fii alaturi de el atunci cand este treaz si motiveaza-l sa comunice cu tine si sa se exprime. Bebelusii de doar cateva zile pot deja distinge patternuri vizuale, fete umane si lumina de intuneric si chiar isi pot identifica mama. Copiii, prin natura lor de fiinte umane, sunt special ”creati” pentru a interactiona si a invata, asa ca jocul le va fi de folos inca de la inceput. tine cont de faptul ca fiecare copil se dezvolta in propriul ritm si fel si ca va vorbi, se va misca si va invata in felul lui.

    “Conversatii timpurii”

    Pentru acest joc ai nevoie de un timp de 5-10 minute si nu sunt necesare materiale ajutatoare. Bebelusii sunt fascinati de fete si voci si primul mod prin care comunici cu copilul tau este prin sunetele pe care le faci si apropierea fetei tale de a lui. La inceput poate sa nici nu conteze ce spui, atata timp cat ii esti aproape, asa ca poti palavragi cat vrei. Pentru a varia si a diversifica, punand totodata bazele invatarii despre lumea din jur si despre el insusi, poti sa te joci cu sugarul in diferite moduri. Iata cateva propuneri: Ia manuta bebelusului si indica cu eae gura, parul, ochii, nasul si urechile tale, vorbind despre ceea ce faci, apoi repeta acest lucru folosind mana ta pe fata lui. Comunica cu el repetand sunetele pe care le face, raspunzandu-i cu entuziasm la atentia, zambetele si rasul tau. Foloseste poezoiare si rime potrivite pentru bebelulsi, a-l caror ritm si cadenta sunt placute de copii de sute de ani. Obisnuieste copilul cu ritmul vorbirii tale, mai ales cand repeti propozitii sau sunete. Pe masura ce bebelusul creste si sunetele pe care le scoate incep sa se contureze in cuvinte si apoi in mici propozitii, pe care cu siguranta le va ”poci” la inceput, este important pentru el ca tu sa folosesti in mod corect cuvintele pe care el le greseste, pentru ca auzindu-le sa le invete in mod corect. Multi parinti au tendinta sa imprumute si ei modul de vorbire al copilului, atunci cand i se adreseaza, insa este mai bine sa fie evitat acest lucru pentru ca cel mic sa fie ajutat sa evolueze mai usor. Sigur ca nu vei folosi cuvinte si exprimari academice cand i te adresezi insa, in modul vostru familiar de a comunica, cuvintele si propozitiile trebuie sa fie corecte, pronuntate corect si clar, pentru ca el sa invete mai usor.

    “Distratie cu fete"

    Acesta este un alt joc simplu pentru care etse suficient un timp de 5-10 minute cu bebelusul si pentru care nu ai nevoie de materiale speciale. Asa cum am spus si la jocul precedent, este distractiv pentru bebelusul tau sa exploreze o fata umana, cu atat mai mult a ta. si asta pentru ca fata ta este printre primele imagini detaliate si ”miscatoare” pe care cel mic le vede. Asadar, joaca-te cu el punand manuta lui pe nasul tau, gura, obrajii ochii sau fruntea ta si spune cum se numeste fiecare. Explica-i, in cuvinte simple, ce faceti si chiar faceti schimb de roluri, continuand tu sa pronunti denumirea partii indicate. Poti folosi o jucarie sub forma de papusa sau animal si te poti folosi si de o poezioara sau un cantecel.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here