Perfect curat!

    Acum 28 de ani, aveam cam 4 luni de viata. Cred ca era frumos. Parintii imi povestesc acum multe lucruri de atunci de care eu imi aduc aminte. Probabil ca aveam lucruri mai importante de facut decat sa stau si sa observ cum sterilizau ei biberoanele si tetinele. Despre asta imi povestea mama acum cateva zile.

    Nu am fost uimit. Dar am apreciat enorm munca pe care o faceau ei pentru noi. Si eu am un micut de 10 luni. Dar pe vremea cand eu eram cel mic, lucrurile erau mult mai complicate. Sterilizarea era o etapa grea, de durata si foarte periculoasa. Numai gandul ca am pe foc o oala imensa care clocoteste cateva zeci de minute, ma face sa ma gandesc si sa apreciez accesul la tehnologie de astazi. Lucrurile au devenit mult mai facile, atat in ceea ce priveste prezenta echipamentelor, cat si din punctul de vedere al costurilor de achizitie.

    Dupa ce micutul tau ia prima masa in oras, adica la maternitate, urmeaza drumul pana acasa si imediat… alta masa. Vei fi nevoita la un moment dat sa folosesti biberoane, tetine, suzete… Toate acestea, cel putin pana la varsta de sase luni sau chiar un an, trebuie sterilizate dupa fiecare folosire, pentru a te asigura ca nu expui organismul micutului la bacterii cu care nu este inca obisnuit. Poti alege intre mai multe tipuri de sterilizatoare, in functie de necesitati si aparate deja existente in casa.

    Sterilizarea la cald este sterilizarea clasica de care vorbeam, prin fierbere intr-o oala fara capac sau intr-un recipient special conceput pentru aceasta operatiune. Fierberea dureaza in jur de 25 de minute.

    Sterilizare cu abur, electrica

    Cele mai folosite sunt modelele cu sterilizare la abur, alimentate electric. Asta poate si pentru ca am auzit mai mult de sterilizarea prin fierbere, iar cea la abur este oarecum o evolutie a acesteia. Sterilizatoarele cu abur folosesc o cantitate mica de apa pe care o fierb si degaja mult abur foarte fierbinte. Temperatura inalta realizeaza sterilizarea accesoriilor din interior. Sterilizarea cu abur, electrica, este cea mai rapida, alaturi de cea la microunde, toata operatiunea durand aproximativ 12-15 minute. Exista si modele la care acest timp mai scade.

    Sterilizarea la microunde

    Daca ai deja un cuptor cu microunde, poate ca iti este mai la indemana un astfel de aparat. Operatiunea de sterilizare este asemanatoare celei electrice, doar ca se folosesc unde electromagnetice, care produc fierberea apei si, implicit, transformarea in abur.

    Sterilizare la rece

    Sterilizarea chimica este solutia preferata in cazul in care esti plecata de acasa. Biberoanele se asaza intr-un recipient cu apa, dizolvandu-se o solutie speciala, care actioneaza pentru sterilizare. Solutia este comoda, dar dureaza si ceva mai mult, cam 30 de minute.


    SFAT SUPERBEBE

    Atentie la ce sterilizezi in aparat. Urmareste de fiecare data instructiunile de folosire, fie ca e vorba de suzeta, lingurita sau tetina. Nu toate permit sterilizarea. Sterilizatoarele sunt de capacitati si forme diferite. Nu uita ca in primele luni de viata, daca nu alaptezi, o sa ai nevoie de 6-8 sau chiar mai multe biberoane pe zi, plus suzete si poate chiar lingurite sau castronase. Asa ca adapteaza-ti nevoile la un sterilizator care sa permita sterilizarea a mai multor biberoane si sa permita, de asemenea, si asezarea catorva accesorii. Spala intotdeauna bine biberoanele si tetinele si clateste-le abundent inainte de sterilizare. Aparatul are rol doar de sterilizare, nu si de curatare. Supravegheaza in permanenta sterilizatorul si ai grija ca functionarea lui sa fie conform celei descrise in manualul de utilizare. Verifica mereu cablul de tensiune (la modelele alimentate electric), nu il uda si vezi sa nu fie stropi de apa pe langa priza. Si sterilizatorul, la randul lui, se sterilizeaza. Urmareste instructiunile modelului tau. Nu lasa sterilizatorul, mai ales cand e in functiune, la indemana micutilor!


    Dupa ce micutul tau ia prima masa in oras, adica la maternitate, urmeaza drumul pana acasa si imediat… alta masa. Vei fi nevoita la un moment dat sa folosesti biberoane, tetine, suzete…

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here