Pereti desenati

    In alergare iepurasul vazu o usa si se indrepta cu viteza inspre ea. Cu urechile ciulite si cu sarituri mari, perfecte, iepurasul se arunca inspre iesirea care ii aparuse exact la tanc. O lovitura puternica il ameti si un zgomot scurt zgudui incaperea. Cateva secunde statu nemiscat intr-o liniste grea. Isi dadu seama ca nu mai e urmarit. Liniste, multa liniste suspecta. Și totusi se afla in aceeasi camera. Dar usa… usa pe care o zarise si spre care alergase cu atata speranta… ce s-a intamplat cu ea? Era doar desenata?

    Cand tati era ca mine, adica foarte mic, bunicutul meu ii arata diafilme. Ce minunatii imi povesteste tata despre diafilmele astea. Eu il inteleg. Poate pe vremea lui erau frumoase. Sa va explic: niste poze luminate puse pe perete. Eu l-am luat de mana si i-am aratat proiectorul. Și ce credeti? Mi-a dat pe loc dreptate. Diafilmul a evoluat. Acum la indemana este proiectorul, sau mai corect zis video-proiectorul. Nu este scump si poate proiecta pe o panza sau direct pe perete filme, desene, orice imagine…chiar si poze. Asta l-a rugat diafilmul. Sa proiecteze si poze ca sa isi aduca lumea mereu aminte de el.

    Televizorul nu este nici pe departe prietenul meu. Insa nu i-am vazut pe ai mei ca il iau il baga sub pat sau il inchid in balcon. Avem program clar de uitat la televizor. Insa eu am descoperit proiectorul, ceva mult mai amuzant. Este si mai putin daunator ca ecranele din televizoarele cu tub fluorescent, adica din acelea foarte lungi in spate. Și este mult mai amuzant. Pot sa il vad pe Pluto cat peretele, fara sa imi fie frica de el. Doar opresc proiectorul si Pluto dispare. Eu controlez situatia.

    Un proiector poate fi conectat la un calculator, desktop sau laptop. El pune apoi pe panza orice este si pe ecranul calculatorului. Poti face acasa o mica sala de cinema. Și pentru a nu fi incomodat de fire si a nu ocupa spatiu in camera, e bine de stiut ca aproape toate proiectoarele permit prinderea de tavan.

    Intreaba inainte sa cumperi daca ai aceasta posibilitate. Nu incurci nimic, nu ai fire pe jos si nu mai poti trece fara sa vrei prin fata lui. De obicei nu te intereseaza prea tare ce e in interiorul unui echipament electronic. De data aceata trebuie sa tii cont de ceva. Este vorba de lampa proiectorului, una dintre cele mai importante piese si care te intereseaza cel mai mult. Ca orice bec, are o durata de viata si o putere de iluminar. Intreaba de aceste valori. Cu cat sunt mai mari cu atat e mai bine. Dupa ce lampa se arde o poti schimba.

    Unele proiectoare iti permit sa faci tu aceasta operatiune, altele te pot obliga sa mergi la service. Cauta modele in care tu sa fi seful, daca te si pricepi putin la tehnica. Cand ajungi in magazin, pe langa factorul estetic, intreaba si de luminozitate, care se masoara in lumeni. Cu cat mai mare cu atat mai bine. Pentru acasa cauta un model cu cel putin 2000 de lumeni. La fel ca si la monitor este importanta rezolutia, masurata in pixeli. E simplu si aici. Cat mai mare… cat mai bun.

    Mai sunt cateva lucruri destul de importante dar care depind de aparatura pe care o ai acasa sau pe care planuiesti sa o cumperi. Mergi la un magazin de electronice si cere ajutorul. Intreaba despre intrari si iesiri pentru poiector. Adica din ce surse ii poti trimite imagine si catre care altele poti trimite imaginea. De exemplu e posibil sa rulezi un film de pe un stick USB, sau sa ai o priza audio de intrare si sa controlezi sonorul direct din telecomanda proiectorului.

    Intreaba si cum poti lega proiectorul la DVD player. Cel mai simplu este ca DVD-ul sa aiba o iesire DSUB 15. Lucrurile se complica asa ca in magazin nu uita sa ceri aceste informatii. E important. Daca insa vrei si mai multe informatii trimite-mi un mail si am sa iti raspund cat de repede pot. Eu ma retrag. L-am chemat pe Pluto pe la mine pe perete. Am si panza dar este cu picior, mai incomoda si prea mica. Iar eu il vreau pe Pluto foarte mare. La revedere.

    Info complementar:
    Atentie la timpul petrecut cu proiectorul. Chiar daca ochii nu au de suferit la fel ca in fata unui ecran lucios, timpul acordat in plus ecranului de proiectie il priveaza pe micut de momente pretioase petrecute in joc cu altii de seama lui.
    Cititi cu atentie instructiunile de folosire ale proiectorului. Exista zone fragile si zone foarte fiebinti, chiar periculoase.
    Nu priviti niciodata direct in lumina proiectata. Fascicolul este foarte puternic, atat ca intesitate cat si caldura degajata. Faceti cateva probe de zgomot inainte de cumparare. Unele proiectoare fac destul de mult zgomot cand merg. Asta va poate incurca cand vizionati un film.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here