A vorbit!

    Uneori, sunt depasit de tehnologia din jurul meu. Nu imi dau seama acum cat de mult ma ajuta atata tehnologie. Ar trebui sa fiu stimulat. Dar cand am vazut acum cateva luni un leagan care te legana automat… mamaaa! Pai saptamana trecuta am fost la bunici si am legat un leagan de un prun si sa vezi leganeala adevarata acolo. Fara tehnologie, doar cu un catel care alerga haotic pe sub mine si niste pui de gaina care tipau ca iesisera din tarc. Weekendul s-a terminat si am revenit in Bucuresti cu o poveste noua. Dar buncii ma asteapta din nou. Au adus niste iepuri. Sa vezi distractie!

    Chiar daca a trecut concediul pentru parintii mei (eu sunt in concediu continuu), eu tot despre vacanta am sa va povestesc. Cum mergeam noi foarte de dimineata pe drumul spre mare, pe Autostrada Soarelui, eu de abia imi tineam ochii deschisi, incercand sa vad daca urma de raza de soare pleaca sau vine… sau sta. De ce m-au trezit asa de dimineata nu am inteles. Si tocmai visam cum aveam un biberon nou, urias, de doi litri si plin cu lapte. Si avea si telecomanda. Il umpleam de cate ori vroiam eu. Aveam un buton prin care treceam pe suc de morcovi. Si m-au trezit. Imediat ce am iesit de pe autostrada, mi-am zis ca ar fi bine daca inchid ochii si mai visez vreo doua-trei ore la biberonul cu telecomanda. Tocmai cand vedeam asa prin ceata biberonul… a vorbit. Nu el. Cineva din masina. Nu mama, nu tata. Frati sau surori deocamdata nu am… deci altcineva. Am deschis ochii mari imediat. Un ecran prins de parbriz ce arata niste desene rosii cu albastru.

    El a vorbit! GPS-ul masinii. Mi-a sarit si somnul si biberonul si am incercat sa fiu atent la ce face. Noi avem un GPS dedicat. Adica altceva decat sa arate drumul nu mai stie. E insa bine sa alegeti un model care stie sa redea si ceva muzica, dar sa si afiseze filme si poze. Pentru asta arunca o privire inainte sa cumperi. Uita- te dupa tipul de card de memorie pe care il are (de cele mai multe ori Secure Digital, prescurtat SD). Cu cat are capacitate mai mare, cu atat mai multa muzica si filme vei putea avea cu tine. Pe langa modelul dedicat de GPS, foarte la indemana este si un PocketPC cu receptor GPS incorporat. Pocket PC-ul este si el un calculator mai mic, cu ecran tactil sau nu, ce poate face foarte multe lucruri, inclusiv editare pagini Word, Excel sau Power Point. Uneori chiar si mail. Un GPS intr-un PocketPC e foarte bun daca te si pricepi putin la calculatoare. Asta pentru ca in Pocket PC ai sa instalezi multe aplicatii, iar la un moment dat trebuie sa cureti sistemul de operare pentru ca incepe sa mearga greu. PocketPC-ul mai are si telefon incorporat, avand deci parte de un echipament multifunctional.

    Avantajul unui GPS intr-un Pocket PC este si faptul ca e foarte portabil. Iar hartile de GPS au un mod pieton. Deci il scoti din masina si mergi pe trotuar, cu tot cu GPS dupa tine, activ. GPS-urile dedicate sau in Pocket PC pot avea antena interna sau o antena legata de aparat, dar care se desface, pentru o mai buna receptie. Noi am optat pentru a doua varianta. Am vazut deci GPS-uri dedicate si GPS-uri incorporate in alte dispozitive, gen Pocket PC. Aceste tipuri functioneaza cu mai multe modele de harti, mai putin modelul Garmin, care nu merge decat cu harta lui. Mai exista si GPS-urile cu care sosesc masinile mai pricopsite, deja incastrate in bord. Sunt scumpe si de cele mai multe ori nu merg decat cu harta de la producator, care oricum, daca vorbim de Romania, nu este aproape deloc dezvoltata.

    Mama a vazut ca nu prea mai pot tine ochii deschisi, asa ca a dat incet vocea din ecran. Ma gandesc la biberonul urias. Am sa va povestesc data vitoare o discutie la care am asistat cand tata ii povestea mamei despre tipurile de harti pentru GPS. Important. Dar data viitoare. Somnic de pitic va urez, Stefan.


    Info complementara

    Alege sisteme GPS care au receptor de generatie SirfStar III. E bun pentru orase, acolo unde ai cladiri mai mari si receptie mai slaba. Nu manevra GPS-ul daca esti deja in mers cu masina. E mai sigur sa te opresti si sa faci setarile linistit.

    Prinde bine GPS-ul de parbriz. Daca se desprinde in timpul deplasarii, te poate deruta de la bunul mers al masinii.

    GPS-ul se alimenteaza de la bricheta masinii. Daca nu ai prize libere, poti apela la o priza 1-2 sau 1-4, care iti da, deci, acces de la o priza la doua, patru sau chiar mai multe.

    Pentru o receptie si mai buna, poti apela la o antena pe parbriz. Se monteaza insa doar la service.

    Exista GPS-uri dedicate, foarte mici, care pot incapea in geanta fara a ocupa tot spatiul de acolo si fara a fi incomode. Plus huse de piele, catifea… sau ce iti mai doresti tu.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here