Jucarii intelepte

    Foto: Shutterstock

    Copiii la joaca imbina seriozitatea unui scop propus cu bucuria pe care adultii o invidiaza adesea. Copiii se nasc exploratori. Ei incearca sa atinga, sa miroasa, sa guste, sa auda si sa priveasca tot ceea ce este in jurul lor.

    Cum peste tot unde intorci privirea, in orice mall, supermarket sau piata, gasesti cu usurinta jucarii, care mai de care mai colorate, mai atragatoare si mai provocatoare pentru cei mici, este mai mult ca sigur ca zilnic trebuie sa duci un adevarat razboi cu copilul tau pentru a face fata cerintelor sale, dar mai ales exigentelor, fara limita. Exigente care, in mod cert, nu coincid cu ale tale. Daca ar fi dupa el, probabil ca ar trebui sa cumperi toate jucariile din lume, cele mai hidoase, mai stralucitoare si mai inutile, iar lacrimile provocate de refuzul tau de a achizitiona un magazin intreg te pun adesea in incurcatura. In principiu, nu ar trebui sa-ti refuzi copilul atunci cand, dupa ce i-ai promis ca ii iei o jucarie, vine la tine cu produsul deja ales.

    Gusturile difera si, daca micutul vrea o jucarie anume, exista posibilitatea ca tie sa ti se para urata si inutila, fara a mai lua in calcul aspectele legate de pret. Problemele apar insa atunci cand trebuie sa-ti asumi adevaratul rol de parinte responsabil si sa achizitionezi pentru copilul tau acele jucarii care sa nu ii puna sanatatea sau chiar viata in pericol si, in plus, sa reuseasca sa ii ofere un minimum de contribut ie la desavarsirea educatiei sale. Te intrebi desigur cat de educativa poate fi o jucarie. Ei bine, jocul si jucariile au o influenta foarte importanta asupra copiilor. Daca ai disponibilitatea de a-ti „interoga“ periodic copilul in privinta modului in care percepe o jucarie, vei constata cu surprindere ca transpune in jocul sau cea mai mare parte a informat iilor pe care le percepe din mediul inconjura tor.

    O fetita va aspira la frumusetea, intelepciunea si delicatetea papusii preferate, iar un baietel isi va dori sa conduca o masina nemaipomenita, ca aceea pe care o detine el, sau sa reuseasca, la un moment dat, cand va fi mare, sa o construiasca. In egala masura, s-ar putea ca papusa sa fie tratata de stapana sa de o maniera asemanatoare celei in care mi cuta observa ca tu te comporti cu oamenii din jurul tau. Sau va dori sa o imbrace ori sa o fardeze conform anumitor modele, dintre care unul ai putea fi chiar tu. Un baietel ar putea demonstra ca stie sa conduca precum tatal sau si este la fel de priceput sa demonteze masina asa cum a vazut el la un service auto.

    Multe jucarii pot oferi informatii nebanuite pentru copilul tau. Se poate intampla ca, la inceput, acesta sa nu le sesizeze si sa nu le puna in practica, dar este posibil ca la un moment data sa observi ca exista anumite gesturi, vorbe, preferinte pe care nu ti le explici intr-o prima faza. De dorit ar fi ca la cumpararea unei jucarii sa obtii cat mai multe date despre aceasta. Sa verifici in primul rand daca este adaptata varstei copilului, daca este sigura, respecta standardele de calitate si, in acelasi timp, incearca sa-ti imaginezi, fie si numai pentru cateva minute, ce ar putea face copilul tau cu acea jucarie si mai ales ce imagine i-ar putea oferi despre viata. Vei observa ca nu intotdeauna jucariile complicate sunt si cele mai educative.

    Cuburile, formele geometrice in general, jocurile tip puzzle sau lego, ar putea fi mult mai putin plictisitoare pentru un copil, sti mulandu-i imaginatia, decat sunt o trusa de farduri sau una de instrumente de demontat masinute. Ai putea avea surprize extrem de placute daca vei incerca chiar sa fabrici unele jucarii din lucrurile existente in casa pe care initial ti-ai propus sa le arunci.

    Orice ar fi insa, trebui sa tii cont de siguranta micutului. Jucariile cu parti mici pot fi inghitite, pot provoca inecarea sau pot fi introduse in urechi si nas. Trebuie sa ai grija ca partile mici se pot detasa sau pot fi desprinse prin muscatura. Atentie la materialele de umplere pe care le contine jucaria sau pe care le folosesti chiar tu la fabricarea unei jucarii.

    Un copil se poate ineca cu continutul jucariilor din plus, asa ca e bine sa verifici daca sunt sigure cusaturile si daca parul este atasat sigur. Elimina din calea copilului acele jucarii care au margini ascutite sau aschii, balamale sau alte dispozitive de inchidere ce ii pot rani degetele. Nu achizitiona jucarii pentru pat sau carucior cu fire lungi sau detasabile, pentru ca se pot incalci in jurul copilului sau pot cauza strangularea.

    Ai grija, in egala masura, la gloante, sageti sau acele jucarii care zboara prin aer ori la cele care seamana cu mancarea si pot fi inghitite. In orice caz, trebuie sa tii cont ca jocul este cel mai important aspect al vietii copilului. Ne-am obisnuit sa gandim ca jocul si educatia sunt doua lucruri opuse. In ultimii ani, totusi, experti in educatie si specialisti in educatia copilariei timpurii au descoperit ca jocul este a invata si, chiar mai mult, este unul dintre cele mai eficiente moduri de invatare pana acum.

    Puterea jocului este o cale naturala de invatare pentru un copil. Este modul in care cei mici invata sa se concentreze, sa-si dezvolte imaginatia, sa aiba idei, sa-si dezvolte simtul controlului asupra lumii, s-o spatializeze. In perioada prescolara, copilul invata mai mult si mai repede decat in oricare alta perioada din viata lui. Unii psihologi au estimat ca la varsta de cinci ani coeficientul de inteligenta al unui copil este deja stabilit.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here