Inelul contraceptiv hormonal Nuvaring, disponibil in Romania

    Inelul contraceptiv unic care combina eficienta „pilulei” cu auto-insertia o data pe luna este acum disponibil si in farmaciile din Romania. Nuvaring este un inel flexibil, transparent, care contine hormonii estrogen (etinilestradiol) si progestogen (etonogestrel). Acestia sunt eliberati din materialul inelului si absorbiti prin mucoasa vaginala direct in circulatia sangvina. Inelul actioneaza asemenea „pilulei, prin inhibarea ovulatiei”.

    Specialistii spun ca modul local de administrare este benefic deoarece evita primul pasaj hepatic, iar eficienta contraceptiva nu este afectata de tulburarile gastro-intestinale, precum varsaturi sau diaree, ce pot modifica pana la suspendare efectul contraceptivelor orale prin suprimarea absorbtiei acestora. Profesorul Virgiliu Ancar a explicat ca anual in lume, 38% dintre sarcini sunt neplanificate, iar 23% dintre ele sfarsesc prin avort.

    Conform unor studii realizate in Danemarca si Franta, sarcinile nedorite au aparut in 60.3% dintre cazuri din cauza pilulelor uitate sau luate prea tarziu, iar in 7.7% dintre cazuri din cauza varsaturilor. In Romania, rata prevalentei contraceptiei in 2004 era de 58% din totalul femeilor de varsta fertila (14-44 de ani). Produsul a fost dezvoltat de Organon BioSciences, o divizie a Schering-Plough si a fost aprobat pentru utilizare in SUA in 2001.

    In Romania a fost aprobat in aprilie 2009. Eficienta Nuvaring este comparabila cu cea a pilulei contraceptive. Femeile isi pot introduce si indeparta cu usurinta inelul vaginal, iar pozitionarea acestuia nu are un rol esential asupra eficientei activitatii contraceptive.

    Pentru a preveni aparitia sarcinii pe toata durata lunii, trebuie inserat si lasat in vagin timp de trei saptamani consecutive. Inelul vaginal elibereaza in mod continuu o cantitate scazuta de15µg etinil estradiol si 120µg etonogestrel pe zi, constant, timp de 21 zile. In studiile clinice combinate care au inrolat 2322 de femei, Nuvaring a fost in general bine tolerat, existand o incidenta scazuta a efectelor adverse asociate estrogenului, cum ar fi durerile de cap (5,8%), greata (3.2%) si sensibilitatea mamara (2,6%).

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here