Cele mai folosite metode contraceptive

    Specia umana a folosit metode contraceptive inca de la descoperirea relatiei in sex si sarcina. Prima dovada istorica de contraceptie dateaza inca din Egiptul Antic. Femeile din antichitate foloseau pentru contraceptie pesarul, un inel intern folosit de femei.

    Contraceptia ce poate imparti in patru categorii: metodele de bariera, metodele hormonale, metodele intrauterine si sterilizarea.

    Metodele de bariera

    Prezervativul este unul dintre cele mai eficiente si cunoscute metode, fiind folosit de cel putin 400 de ani. Desi nu prezinta o protectie de 100%, din cauza defectelor tehnologice si a altor factori, reprezinta si o metoda eficienta impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

    Prezervativele pentru femei sunt o inventie ceva mai recenta, din 1988, si se folosesc in mod asemanator celor pentru barbati, reducand riscul infectiilor transmise sexual, fiind chiar mai eficiente in prevenirea herpesului.

    Diafragmele au inceput sa fie folosite de catre femei in anul 1880. Daca sunt folosite in mod corect, in primul an si cu folosirea de spermicid, are o eficacitate de 94%. Diafragma acopera cervixul si previne sperma sa intre in uter.

    Calotele cervicale sunt relativ asemanatoare cu diafragmele, dar se aplica numai pe col. Acestea se folosesc intotdeauna impreuna cu spermicidul. Ideea de blocare a cervisului cu o calota este veche de mii de ani si diverse culturi au folosit diversi inlocuitori, cum ar fi jumatatile de lamaie.

    Buretele contraceptiv este considerat tot o metoda de bariera, dar nu este foarte eficient pentru ca se bazeaza doar pe spermicid.

    Metodele hormonale

    Pilula combinata este cea mai des folosita in Romania si contine doi hormoni asemanatori celor care se gasesc in mod natural in corpul femeii, hormonii estrogeni si progestageni, impiedicand ovulatia si ingrosand mucusul colului Uterin.

    Pilula monohormonala contine doar hormoni progestageni si functioneaza in principal prin ingrosarea mucoasei colului uterin, ingreunand accesul spermatozoizilor si chiar oprind si ovulatia.

    Hormonii injectabili contin doar progestageni. O injectie este necesara odata la aproximativ 8 saptamani, in functie de fiecare femeie, functionand la fel ca si pastilele. Avantajul este reprezentat de faptul ca nu este necesara administrarea zilnica.

    Metoda intrauterina

    Aceasta forma de contraceptie consta in introducerea in vagin a unui obiect de plastic sau metal, in forma de T care poate ramane acolo chiar si cativa ani. Exista doua tipuri de dispozitive intrauterine: cu eliberare de cupru (care functioneaza ca un spermicid) si de substanta hormonala (care ingroasa mucului cervical).

    Sterilizarea consta in doua operatii simple. La femei se face legarea trompelor uterine, iar la barbati vasectomie (sperma ramane in scrot si este absorbita de organism). Cea mai eficienta si sigura metoda contraceptiva ramane insa abstinenta.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here