Pilates in sarcina

    In ultima perioada, a fost mult vehiculat termenul de Pilates in timpul sarcinii. Principalul obiectiv in aceasta metoda renumita este tonifierea abdomenului. In timpul sarcinii, tonifierea propriu-zisa a abdomenului poate fii daunatoare din cauza presiunii exercitate pe uter si structurile intrauterine, dar si asupra vaselor mari prezente intraabdominal.

    Putem selectiona unele exercit ii descrise de celebrul Pilates adresate membrelor inferioare (picioarelor), spre exemplu, si le putem adapta pentru perioada de sarcina. Asaza-te pe o saltea de gimnastica pe partea dreapta, spatele drept, picioarele in linie cu trunchiul. Apoi, pozitioneaza picioarele cu 45 de grade mai in fata, genunchii intinsi. Aceasta va fi postura de adoptat pentru echilibrul trunchiului din care vom lucra musculatura coapselor.

    Primul exercitiu, cu rol de incalzire, presupune simpla ridicare laterala a piciorului stang pana la nivelul soldului si apoi coborarea lui, fara sprijin si relaxare. Genunchiul este intins si varful in flexie dorsala (indreptat inainte) pentru intinderea gambei. Executa 10 ridica ri cu expir pe ascensiune si inspir pe coborare. Incearca sa nu te grabesti si coreleaza ritmul respirator cu miscarea.

    Urmatorul exercitiu presupune o miscare complexa de rotatie a coapsei, sustinuta de o respiratie adecvata. Apropie varful piciorului stang de cel drept, calcaiul stang ridicat. Apoi, rasuceste intregul membru inferior in jurul calcaiului, mult in lateral, urmat de apropierea varfurilor. Dupa 10 rasuciri laterale, continua cu ridicarea piciorului spre tavan. Aceasta ridicare este foarte eficienta in mobilizarea intoarcerii sangelui venos.

    Dupa o scurta pauza de respiratie profunda, trecem la urmatorul exercitiu, „cerculete“. Tot cu piciorul stang, genunchiul intins si varful intins de data aceasta. Daca apare crampa musculara la nivelul gambei („carcel“), relaxeaza piciorul sau executa exercitiul cu varful flexat. Asa cum ai dedus, vom realiza cerculete, pornind de la nivelul soldului spre varf de sustinere, apoi calcai de sustinere si din nou nivelul soldului. In felul acesta, rotatia este completa si intreaga musculatura a piciorului este angrenata si tonifiata. Cate 10 cercuri in fiecare sens vor fi mai mult decat suficiente, in conditiile unei respiratii corecte. Inspira pe nasuc la coborare si expira pe gura la ridicare.

    Bebelusul tau, aflat in plina dezvoltare intrauterina, este mare consumator de oxigen, in special pentru dezvoltarea neuronala, asadar acorda o atentie sporita respiratiei.

    Este momentul sa lucrezi si celalalt picior. Indoaie genunchii, impinge in brate, ridica-te lent si adopta postura de echilibru pe partea stanga. Pe toata perioada de sarcina, ridica-te lent, pentru a nu ameti, si cu forta bratelor, pentru evitarea presiunii abdominale.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here