Antrenamentul cardio in timpul sarcinii

In mod normal, cand mergi la sala de fitness sau aerobic, programul realizat de instructorul tau contine exercitii cardio, intr-o masura mai mare sau mai mica, functie de obiectiv.

Antrenamentul cardio are rolul de a ridica ritmul cardiac (inima bate mai repede) pentru intensificarea ritmului catabolizant si, astfel, depozitul este mobilizat. In timpul sarcinii, obiectivul de a pierde depozitul adipos iese din calcul, dar antrenamentul cardio ramane in program.

Atunci cand ritmul cardiac creste, toata circulatia sangelui este accelerata, iar aportul la nivelul placentei este crescut. In viata intrauterina, copiii sunt mari consumatori de oxigen, iar aportul din timpul activitatii fizice trebuie crescut.

Asadar, ai grija sa nu-ti tii respiratia pe parcursul exercitiilor si acorda atentie inspirului – pe nas – si expirului – pe gura. Tocmai din cauza cresterii greutatii generale corporale din timpul sarcinii, activitatea fizica te ajuta sa te mentii mai mobila si activa pana in ultima zi a sarcinii, fara sa simti prea acut „ingreunarea“ generala.

Daca te afli in sala de fitness, poti sa incepi cu simpla bicicleta, apoi sa treci la banda, dar fara sa alergi, ci doar sa mergi, in plan drept pentru inceput si apoi in panta. Instructorul te poate ghida cu timpi si programe pentru fiecare aparat, functie de dotarile salii.

Dupa ce ai trecut de aceste doua aparate, este foarte important sa ajungi la stepper.

Ideal ar fi un stepper clasic, pe care sa urci doar cu varfurile picioarelor, calcaiele fiind nesprijinite, in aer.

In felul acesta, iti lucrezi foarte bine gambele, iar curbura plantara (scobitura piciorului) este ajutata sa treaca cu bine peste transformarile specifice sarcinii. Din pricina transformarilor hormonale, poate aparea platfusul (picior plat), foarte greu de recuperat dupa nasterea copilului. Daca nu mergi la o sala, poti incerca simplul „joc de glezne“, la fel de eficace ca si exercitiile pe stepper.

Inainte de a executa orice fel de exercitiu fizic in timpul sarcinii, intreaba-ti medicul daca sarcina are o evolutie normala, daca este colul inchis, placenta sus inserata si daca bebe are o rata de crestere normala. Tensiunea ta arteriala trebuie sa fie in limitele normale si tinuta sub observatie, tinand cont de faptul ca poate aparea hipertensiunea gestationala, o contraindicat ie pentru efortul fizic.

Pentru rezultate bune si siguranta ca executi corect exercitiile, iti recomand sa apelezi la un specialist fizio-kineto-terapeut care sa-ti supravegheze antrenamentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here