Ia-ma de nevasta

    Ultimul recensamant a evidentiat faptul ca peste 10 milioane de romani sunt casatoriti, majoritatea avand varste cuprinse intre 25 si 54 de ani. Numarul romanilor care traiesc in concubinaj este de 828 de mii si au varste cuprinse intre 20 si 34 de ani. Comuniunea consensuala este vazuta ca o alternativa pentru satisfacerea nevoii de a fi intr-o relatie stabila care are rolul de a asigura echilibrul emotional si afectiv pentru cei doi parteneri.

    In plus, este mult mai usor din punct de vedere financiar: doua salarii pot asigura confortul necesar vietii de zi cu zi si pot acoperi mai lejer cheltuielile curente. Tinerii aleg sa locuiasca impreuna, pentru ca le este mai confortabil asa. Responsabilitatea este mai mica. E drept, asteptarile sunt diferite la fiecare membru al cuplului: femeile percep concubinajul ca pe o avanpremiera a casatoriei, ca pe un pas ce duce foarte direct, mai devreme sau mai tarziu, la casatorie si copii. Barbatii considera concubinajul mai degraba ca pe o alternativa la casatorie.

    Uneori, ei isi testeaza si exerseaza abilitatea de a sustine o relatie stabila, considera psihoterapeutul Diana Vasile.
    Cand perioada de proba se prelungeste si devine perioada nelimitata, apar de regula si intrebarile: De ce nu ne casatorim? Oare el este cel pe care il doresc? Sa fie ea singura femeie langa care sa imbatranesc?. Cuplurile care locuiesc impreuna au tendinta de a amana casatoria si asumarea responsabilitatilor pentru o viata in comun.

    Acest lucru creeaza presiune, mai ales pentru femei, ceea ce poate duce la conflicte in cuplu. Aceste conflicte vor indica si gradul de maturizare a relatiei. Daca relatia este solida, atunci este foarte probabil ca ea sa progreseze sau sa se transforme in casatorie. Daca relatia este imatura, conflictele o vor destabiliza si se va ajunge la separarea partenerilor, explica Diana Vasile. Am plecat. Nu sunt insurat. Sa locuiesti cu partenera o perioada de timp nu presupune raspunderi majore. Statutul de barbat casatorit antreneaza in viziunea societatii mult mai multe obligatii si raspunderi.

    In schimb, in uniunea consensuala, nu-ti iei prea multe angajamente si fiecare sta pe picioarele lui.

     Irina Tanasescu, conf. univ. si psiholog clinician, considera ca barbatii care nu legalizeaza relatia conserva constient sau subconsient posibilitatea unei noi alegeri. Cuplul consensual este un spatiu fals, pentru ca lasa o portita deschisa pentru o alta alegere fara implicatii prea mari. Daca apare altcineva in peisaj, nimeni nu te blameaza, de vreme ce nu esti casatorit(a). Ne putem pune intrebarea sub acest aspect, daca suntem monogami sau, din contra, poligami.

    Este mult mai simplu ca unul dintre parteneri sa-si faca valiza si sa plece decat sa mai treaca si pe la judecatorie.

    "Sunt de parere ca acea bucata de hartie mai mult strica" , Horatiu, 36 ani, partenerul Ioanei

    Vreau copii, dar maritata. Pentru femeie, concubinajul este confortabil pana la un punct: acela in care apare dorinta de a avea un copil. Cariera de succes si independenta financiara par sa nu mai fie suficiente, pentru a aduce pe lume o fiinta care, cel putin in primii ani de viata, are nevoie de un climat favorabil dezvoltarii armonioase. Solutia cu mama care-si creste singura copilul este trendy, insa pe termen lung nu mai este suficienta si nici sanatoasa pentru copil. Un tatic legitim este o optiune responsabila si ofera copilului in primul rand un model patern si in al doilea rand un model de cuplu pentru viitorul lui, ca adult. Din punct de vedere biologic, femeia este mai vulnerabila, in sensul ca ea este cea care da nastere unui copil, iar in perioada prenatala si postnatala are nevoie de sustinere emotionala si chiar financiara intr-o oarecare masura. Astfel, o parte din responsabilitatile cuplului revin barbatului. Femeia are nevoie de garantii, pentru a se decide sa faca un copil. Un climat sanatos pentru dezvoltarea fizica si psihica a copilului are nevoie de doi parinti responsabili. Din punct de vedere legal, femeia este securizata prin casatorie, spune Irina Tanasescu.

    Iubirea este o suferinta foarte dulce. Intr-o relatie in care, fundamental, comunicarea merge bine, ideea de casatorie vine de la sine. Nici nu stim cine a venit cu propunerea, zic unii. Cererea de casatorie urmeaza firesc. Cand, insa, comunicarea nu mai functioneaza, inseamna ca exista o problema si aceasta nu este lipsa cererii in casatorie, ci disfunctionalitatea cuplului. Cand perioada de testare se transforma in obisnuinta si resemnare, este un semn ca a venit momentul sa reevaluati relatia. Lipsa de comunicare face sa se acumuleze frustrari si cand vine un moment de bilant, frustrarile cantaresc cel putin la fel de greu ca si avantajele unei casatorii.

    Augustin Cambosie este de parere ca poate este mai bine ca in astfel de situatii, partenerii sa se separe. Inseamna ca ceva nu merge. Nu cred ca mai vorbim intr-o astfel de situatie de iubire, mai degraba vorbim despre o obisnuinta.

    Obisnuinta este reactia afectiva care seamana cel mai mult cu iubirea, dar este exact pe dos si distruge iubirea, acesta este paradoxul. Deosebirea dintre iubire si rutina este ca iubirea este un proces continuu, pe cand rutina este un calm plat in care nu se intampla nimic. Iubirea nu mai este comoda, ea implica suisuri si coborasuri, implica anxietati, nesiguranta. Iubirea o determina pe Ea sa faca ceva ca sa-l convinga pe El ca il iubeste, El sa faca ceva ca Ea sa fie sigura ca el o iubeste.

    Este nevoie ca ambii parteneri sa se convinga unul pe celalalt ca merita sa fie iubiti. Iubirea este o suferinta foarte dulce. Mai bine il cer eu! Esti intr-o relatie stabila cu iubitul tau de ceva vreme si crezi ca a venit momentul sa iei o decizie in favoarea casatoriei? Cel mai indicat este sa discutati deschis aceasta optiune.

    Nu astepta ca el sa faca primul pas. S-ar putea sa te plictisesti asteptand.
    Nici nu mai este la moda ca barbatul sa fie primul care propune. Daca stii ce-ti doresti si crezi ca el este cel langa care ai vrea sa te trezesti dimineata, propune-i o intalnire in afara locuintei (o cafenea, un restaurant sau un weekend in doi la munte), si spune-i deschis ca iti doresti o familie, ca il doresti pe el ca sot. Atentie, insa, nu-i spune vreau sa ne casatorim (s-ar putea sa provoci efectul contrar), ci mai degraba explica-i care sunt intentiile tale pentru viitor, de ce l-ai ales pe el, ce calitati are, ce-l face special in ochii tai. Astfel va avea si el posibilitatea sa se gandeasca si va hotari daca vrea sa faca pasul decisiv. Acorda-i un timp de reflectare. In fond, si el este in aceeasi situatie ca si tine si nu vrea sa dea gres.

    Poate ca nu se va aseza in genunchi sa-ti ofere un inel de logodna sub clar de luna, dar cu siguranta va face ceva care sa fie echivalentul unei cereri in casatorie daca decide ca tu esti aleasa.

    "Am incercat sa aduc vorba despre acest subiect, insa raspunsul lui nu a fost cel pe care-l asteptam." Ioana, 32 de ani, agent economic

    Angelina Jolie si Brad Pitt au devenit un cuplu abia dupa ce au jucat in filmul Dl si dna Smith, in 2003.
    Datorita filmului, am fost antrenati sa facem lucrurile acelea nebunesti si am descoperit ca intre timp am devenit, in mod ciudat, prieteni si parteneri, declara Angelina.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here