Ia hainutele in stapanire!

    Pentru un copil, sa se imbrace singur este un semn de independenta: inseamna ca poate avea grija de el insusi si acest lucru il ajuta sa isi dezvolte stima de sine si autonomia.

    Pe masura ce creste, copilul invata din ce in ce mai multe lucruri de la cei din jur, iar incercarea de a-l invata sa se imbra ce singur nu este una tocmai usoara nici pentru parinte si nici pentru copil. Cheia succesului in educarea unui copil este incurajarea. De cate ori incearca sa faca ceva singur, chiar daca nu ii iese, spune-i ca esti mandra ca a facut acest efort si indeamna-l sa incerce din nou, iar in final sarbatoriti succesul prin imbratisari si zambete. Recompensa afectiva este foarte importanta pentru el.

    Imbracatul si dezbracatul

    Trebuie sa tii cont de faptul ca un copil de numai 18 luni nu isi poate coordona suficient de bine miscarile pentru a se incheia la hainute, insa este mai simplu pentru el sa le descheie. Nasturii, sireturile sau fermoarele sunt mai usor de desfacut si, de aceea, pentru un timp, descheierea sau dezlegarea vor fi activitati preferate. In jurul a 3 ani va fi probabil capabil sa se imbrace singur si vei putea sa il lasi sa o faca, chiar daca sireturile si nasturii ii vor mai da de furca un timp. Explica-i cateva trucuri „secrete“ de tipul: eticheta tricourilor sta intotdeauna inauntru, in spatele gatului etc. In privinta pantalonasilor trebuie sa ii explici ca mai intai e bine sa se aseze si sa bage piciorusele si apoi sa se ridice si sa ii traga spre talie.

    Mici cochetarii

    Copilul trebuie obisnuit sa aleaga ceea ce imbraca si sa fie constient de lucrurile cu care e imbracat. Primul mod de a realiza acest lucru este sa-l faci sa isi focalizeze atentia asupra culorilor si formelor hainutelor sale. Lasa-l sa aleaga hainutele (nu ii da insa prea multe optiuni; doua este suficient pentru inceput, altfel se va zapaci). Incearca sa ii formezi gustul pentru frumos. Va prefera probabil hainutele viu colorate si poate ca nu le va asorta deloc, insa nu este cazul sa te panichezi. Unui copil mic ii sta bine cu orice si simtul estetic se formeaza in timp. Ai grija la exemplele pe care i le dai si admira-l atunci cand alege lucruri care ii vin bine. Este posibil ca micutul, influentat de jocuri sau de desenele animate preferate, sa faca o adevarata pasiune pentru hainutele specifice unui personaj: Spiderman, Batman etc. In acest caz, incearca sa ii atragi atentia si asupra altora si, prin joc, ajuta-l sa descopere lucruri noi care sa ii definesca preferintele. Acorda-i timp, pentru ca daca il bruschezi se va ambitiona si nu va intelege nimic.

    Cu calm

    Lasa-l sa incerce singur, fara sa il grabesti. Explica-i de fiecare data cand se impotmoleste care este ordinea si ce trebuie sa faca si nu il imbraca tu decat daca e urgent. Probabil ca nu vei reusi de fiecare data, insa este important ca de cele mai multe ori sa ai timpul necesar pentru a-l lasa sa incerce. Daca refuza cu incapatanare sa il imbraci sau sa il dezbraci, incearca sa iti pastrezi calmul. Daca te vei enerva si te vei lupta cu el, va exploata acest lucru. Fii serioasa si comunica-i clar alternativele pe care le are: fie se schimba si merge in parc, fie ramane acasa singur in camera lui. Asigura-te ca a auzit si inteles ce i-ai spus si, cel mai important: tine-te de cuvant. Daca nu o vei face, data viitoare te va ignora si nu o vei mai scoate la capat.

    Ordine si disciplina

    Ordinea din camera si din dulap sunt importante. Implica-l alaturi de tine sa stranga hainutele si sa le puna in dulapior. Chiar daca nu prea ii iese, ii va placea sa faca aceste lucruri impreuna cu tine si va invata sa aprecieze ordinea. Fii flexibila: daca in incercarea de a invata sa se imbrace singur amesteca hainutele sau se schimba de 10 ori pe zi, construieste din asta un joc. Cu cat exerseaza mai mult cu atat invata mai repede. Totodata, fii atenta la ce face. Stabileste limite si explica-i de ce nu este sigur sa faca anumite lucruri. In prima faza nu va fi de acord si va protesta, dar, daca ai rabdare si ii explici ferm de mai multe ori, in cele din urma va intelege.


    SFAT SUPERBEBE

    Fa din imbracat si dezbracat un joc si explica-i care sunt etapele pe care le parcurgeti. Intreaba-l si pe el cum se face si fa-te ca gresesti (cand e destul de mare sa te corecteze), punandu-i, de exemplu, o soseta in manuta. Ii va face o deosebita placere sa iti arate el cum se face, dar ai grija sa nu il iei peste picior daca nu ii va iesi ca la carte. Chiar daca instinctul matern te indeamna, nu sari sa il ajuti sau sa faci tu in locul lui de cate ori nu ii iese ceva. Este esential sa aiba timp suficient sa incerce.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here