Walkie, amicul meu

    Concediul s-a terminat. Mama si tata deja au plecat la birou, iar eu am facut cunostinta din nou cu bona. Nu ca as fi uitat cum arata sau cum o cheama, ci mai mult asa, ca sa ii arat ca eu raman in continuare sefu’. Stau cam mult in casa pana vin ei, asa ca macar cateva minute pe zi ma bucur aducandu-mi aminte de concediu. Ce frumos a fost!

    Am avut camera foto de care v-am povestit in numarul trecut. Am facut o multime de poze. Cateva sute. Si ne-am si uitat peste ele de cateva ori. Eu le-am invatat deja pe toate, dar ma prefac ca vreau sa le vad iar, mai ales pentru a ma juca la calculator. Adica sa scot tastele. Sunt asa mici si dragalase. Si tata le pune mereu la loc. E super! La mare am fost cu cativa prieteni de-ai nostri. Trei familii. Si o fetita, de varsta mea. Tare draguta. Dar cam tacuta. Toata ziua ne-am jucat cu prietenii Walkie si Talkie. E vorba de doua statii de emisie-receptie.

    Pentru ca nu am fost in vacanta in tara, am economisit foarte multi bani de telefon, folosind cele doua statii de emisie-receptie. Lumea se gandeste de obicei la doua lucruri: copii si politie sau armata. Doar ei folosesc statiile respective. De fapt, daca ai sa vezi cat de comod e, cat de rapid si ce ieftin, nu ai sa te mai desparti de ele.

    La mare am avut doua statii. Foarte important este sa te informezi de raza maxima de actiune pe care o suporta, adica distanta maxima pana la care poti sa comunici. Trebuie sa fie vorba de kilometri. Noi am avut statii cu raza maxima de cinci kilometri. Sa nu crezi insa ca aceasta este si in conditii reale. Ea este specificata in camp liber, linie dreapta, fara obstacole si alte interferente. Adica in niciun caz in conditiile in care vei folosi tu statiile. Deci foarte importanta este raza de actiune, dar tine cont ca raza maxim specificata de functionare nu este cea de care vei beneficia. Spre exemplu, la noi, din cei cinci kilometri am beneficiat de doi. Oricum, este de ajuns pentru a comunica de la hotel la plaja sau la restaurant, sau, spre exemplu, de la cabana afara sau mult mai departe.

    Unele statii vin cu acumulatori dedicati. Asta inseamna ca, dupa ce s-au consumat, ei pot fi reincarcati direct, cu ajutorul alimentatorului livrat in pachet. Este cea mai buna varianta, pentru ca mai sunt si statii care folosesc baterii AA sau alte tipuri de baterii. Nu este solutia cea mai buna, dar daca tot ai apucat sa cumperi asa ceva, schimba bateriile cu unele reincarcabile. Va fi nevoie si de un incarcator pentru ele, deci si mai multe lucruri de carat in bagaje. Ar fi bine sa ai si un acumulator de rezerva. Cere la magazin si asa ceva. Ai sa vezi ca va fi util cand ai mare nevoie si esti cu acumulatorul de baza descarcat. Statiile de emisie-receptie este bine sa aiba si un set de leduri. Poate copiii dorm, dar vrei sa vezi cand esti apelat fara sa sune.

    Un astfel de led te poate anunta ca cineva vrea sa vorbeasca cu tine. Fiti atenti ca atunci cand luati statiile sa cititi bine manualul pentru a vedea care sunt tipurile de avertizari pentru momentul in care acumulatorul este aproape de a fi descarcat. E bine de stiut, sa nu te trezesti ca te anunta si tu nu ti-ai dat seama. Statiile pot avea si un ecran, mai mult sau mai putin complex. Indiferent de tipul acestuia (grafic sau LCD), important este sa furnizeze cateva informatii-cheie cum ar fi: starea acumulatorului, canalul de comunicatie, nivelul volumului soneriei, starea de functionare. Antena. Are un rol foarte important in manevrarea semnalului.

    Chiar daca exista modele cu antena interna (care nu apare la exterior), este bine sa alegi statii cu antena exterioara, mai lunga sau mai scurta, dupa cum iti e mai comod. Cat am stat la mare si am vorbit pe statii, am mai auzit si alti straini. Nu inteleg eu bine inca nici limba mea la 12 luni de viata, dar a lor sigur nu era romana. Asta inseamna ca altcineva avea acelasi tip de statie ca si noi sau folosea acelasi canal de frecventa, adica de comunicare. Pentru asta, inainte sa cumperi statia, intreaba cate canale de frecventa exista. Pentru ca noi, ca sa nu interferam, am schimbat de doua ori canalul. Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Exista statii cu canale securizate, unde vocea este transmisa criptat. Nu aveti insa nevoie de asa ceva daca plecati la munte si-l intrebati prin statie pe tata, care e afara, cat mai dureaza pana se fac micii, ca berea e deja rece. Cheltuiti corelat cu necesitat ile.

    Hai ca am povestit cate ceva despre prietenii Walkie si Talkie. Dupa ce tineti cont de sfaturile date, inainte de a pleca cu statiile acasa, faceti si o proba chiar acolo in magazin, ceva mai la distanta. Vedeti sa fie comod, cu butoane la indemana, usor de manevrat si de tinut in mana. Si mai ales sa se auda clar, fara zgomot de fond, fasait. Cam cu asta m-am jucat eu in vacanta. Sper sa va jucati si voi la fel. Mai ales cand suni pe statie si celalalt doarme si a uitat sa o treaca pe modul silentios. Ce voce adormita are atunci! Si ce greu raspunde. Sa incercati si voi.
    V-am pupat, Stefan, la aproape 13 luni.


    INFO COMPLEMENTARA

    Citeste intotdeauna manualul de utilizare inainte de a opera statiile si tine cont de informatiile de acolo. Daca ai nevoie, poti lua mai multe statii in acelasi timp. Toate se vor auzi intre ele daca vor folosi acelasi canal de comunicare.

    Verifica oricat de des starea baterii lor/acu mulatorilor. Alege modele Lithiu-Ion sau Lithiu-Polimer. Sunt mai stabile si mai eficiente.

    Verifica nivelul volumului soneriei, pentru a nu fi dat foarte incet cand tu astepti un apel important sau chiar urgent.

    Cauta statii care sa aiba si lanterna. E foarte folositoare.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here