Da curaj micutului tau timid!

    Foto: Guliver

    Copilul timid este cuminte, tacut, retras, simte nevoia de singuratate si se teme de oameni. Totodata, este neincrezator in sine, fiecare esec fiind o confirmare a inferioritatii sale. Astfel, copilul se programeaza practic mental pentru esec. Si acesta nu intarzie sa apara. Este foarte importanta atitudinea parintilor in remedierea acestei situatii. Tu trebuie sa il ajuti sa creada in fortele proprii, sa il lauzi cand face un lucru bun si sa il incurajezi.

    [HP] Accepta-l! [/HP] Nu trebuie sa il compari cu cei din jur sau cu adultii. Nu il face sa se simta stanjenit fortandu-l. Fa-l sa inteleaga ca il iubesti oricum si nu iti este rusine cu el.

    [HP] Nu spune in prezenta lui ca este timid! [/HP] Daca copilul va aude pe voi, parintii, afirmand in cadrul familiei sau mai rau in prezenta altor persoane ca este timid, acest lucru ii va confirma ideea ca este asa. Daca i se repeta des, timiditatea lui risca sa devina continua chiar daca nu este innascuta. Pentru copil poate deveni apoi un alibi comod faptul ca, fiind considerat timid, nu este necesar sa faca eforturi sa se schimbe si astfel, stima de sine se poate diminua.

    [HP] Intelege-l si incurajeaza-l! [/HP]  “Stiu ca faci un mare efort sa stai cu ceilalti dar vei vedea ca in definitiv nu este asa de rau si vei reusi sa te distrezi”. Nu il lua peste picior cand este preocupat sau anxios. Incurajeaza-l si ajuta-l si nu il forta sa faca lucruri impotriva vointei sale si nici nu face tu lucrurile in locul lui. Da-i posibilitatea sa incerce fara a-i sugera esecul. Cauta sa il pui in legatura cu colegi de joaca calmi si evita sa il lasi in compania copiilor mai mari decat el.

    [HP] Jocuri de rol [/HP] Foloseste jucariile lui pentru a recrea situatii delicate din viata reala. De exemplu, imaginati ursuletul care ajunge la terenul de fotbal in timp ce alti copii se joaca. Ar vrea sa se joace dar nu il invita nimeni. Cere copilului sa isi imagineze ca este unul din jucatori si sa il invite pe ursulet la joc si intreaba-l ce ar raspunde ursuletul sau cum ar trebui sa actioneze. Aces tip de exercitii vor ajuta copilul in situatia reala sa repete aceleasi lucruri ca in joc.

    [SFAT]

    • Unii copii sunt foarte sensibili la schimbari, mai ales la noutati. De exemplu in situatia intrarii la gradinita sau scoala unul dintre parinti ar trebui sa petreaca primele minute impreuna cu copilul pentru a-i explica ce se petrece in acest loc si pentru a-i prezenta educatoarele, colegii si mediul.
    • Este util sa ii repeti numele educatoarelor si ale colegilor de joaca si chiar poti sa il duci cu cateva minute inainte de inceperea ofociala a activitatilor pentru a se obisnui cu mediul. Atentie insa: nu exagera cu aceste pregatiri pentru a nu – i provoca neliniste.
    • Daca este vorba de o petrecere, de exemplu, este bine sa ajungeti printre primii pentru ca, in momentul in care toti se distreaza, copilului ii va fi mai greu sa intre in joc. Daca totusi ajungeti tarziu este util sa ii explici copilului ce veti face: “ acum intram, iti voi scoate hainuta, vom oferi impreuna cadoul lui Mihaita si te voi duce acolo unde toti se joaca”. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here