Sanatate de fier pentru micutul tau!

    Foto: Shutterstock

    Fierul este unul dintre elementele esentiale de care are nevoie organismul pentru a se dezvolta. Lipsa lui poate duce la aparitia anemiei. O alimentatie variata si echilibrata te poate ajuta sa eviti o astfel de situatie.

    De ce fier? Pentru ca fierul ajuta la formarea hemoglobinei, responsabila cu transportarea oxigenului in vasele de sange. Carenta de fier face ca diferite organe si muschi, nefiind oxigenate, sa nu functioneze normal. Chiar si creierul, care este intr-o continua dezvoltare, va avea de suferit din cauza lipsei de fier. Nevoia de fier este diferita de la o varsta la alta, de la un copil la altul. Inainte de a trece la diversificarea alimenta- tiei, adica pana la varsta de 6 luni, trebuie sa stii ca laptele matern furnizeaza organismului intreaga cantitate necesara de fier. Insa, dupa aceasta varsta, este important sa alegi alimente imbogatite cu fier, pentru a satisface nevoile organismului.

    Exista doua tipuri de fier: fierul heminic si cel non-heminic. Prima forma, care se ga- seste in carnita si peste, este absorbita foarte usor de organismul copilului. Insa cea de-a doua forma, furnizata de fructele si legumele proaspete si uscate, de cereale, de lactate, este absorbita de organism in cantitate mica. Asadar, combina salatele cu putina carne si problema va fi ca si rezolvata. Trebuie sa stii ca exista anumite substante care favorizeaza sau impiedica absorbtia fierului de catre organism. Vitamina C favorizeaza acest proces, in timp ce ceaiul sau unele fibre alimentare il incetinesc. O parte din fier se elimina zilnic, de aceea, printr-o alimentatie corespunzatoare, trebuie sa-i asiguri micutului rezerva necesara. Carnita, pestele, oul (pana intr-un an, e bine sa-i dai doar galbenusul, evitand astfel o posibila alergie), produsele cerealiere, legumele verzi, fructele, sucurile de fructe (preparate in casa), toate acestea combinate cu multa dragoste ii vor oferi copilului tau necesarul de fier.


    Avantaje

    In cazul copiilor, necesarul de fier este mai mare. Atunci cand acesta nu se afla in cantitate suficienta in organism, apar anumite simptome, care iti vor indica acest lucru. Scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare, paloarea pielii te pot duce cu gandul la un deficit de fier. Aceeasi cauza ar putea-o avea si plansul si iritabilitatea fara motiv a micutului, lipsa de energie si chiar oboseala si problemele de concentrare. Analiza sangelui iti poate confirma sau nu aceasta banuiala.


    Dezavantaje

    Ceea ce ar trebui sa ai mereu in vedere este faptul ca excesul de fier este dauna tor. Nu-i administra copilului tau suplimente de fier fara acordul medicului. In cazul in care meniul contine multe alimente bogate in fier, ar fi bine sa-l combini cu alimentele care scad absorbtia fierului: ceaiul, orezul, graul etc. In acest fel, elimini riscul acumularii unei mari cantitati de fier in organism.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here