Primul Craciun cu bebelusul vostru

Este prima data cand, in jurul bradulutui, veti fi 3: mami, tati si minunea voastra! La fel cum primul somnic in patut, prima plimbare in carucior si prima alaptare vor fi momente pe care nu le veti uita niciodata, si primul Craciun alaturi de copilasul vostru va va ramane in sufletele pentru totdeauna.

Cand ai un bebelus acasa, toata familia este mai zambitoare si se mandreste cu el. Chiar daca de Craciun toata lumea este dornica sa-l ia pe cel mic in brate si sa-l alinte, aminteste-ti ca micutul poate sa fie bulversat de multimea de persoane noi si ca frica lui de straini este acuta in primele luni de viata. Chiar daca l-a cunoscut deja pe unchiul lui din alt oras, cel mic poate sa aiba o reactie neasteptata de neliniste fata de el. Asigura-te, deci, inainte de toate, ca atmosfera este una potrivita si incearca sa-l obisnuiesti pe cel mic cu persoanele relativ noi.

Fii foarte atenta la sanatatea puiutului tau, caci perioada aceasta este propice pentru microbi, virusi si raceli. Aglomeratia favorizeaza raspandirea gripei si guturaiului, motiv pentru care, daca puiul tau nu a implinit inca 2 luni, iti recomandam sa il tii departe de aglomeratie. Evita sa mergi in vizita daca stii ca vei ajunge intr-o casa plina de oameni si, daca ai invitati, nu-l tine pe cel mic cu voi in sufragerie. Desigur ca nu puteti sa traiti intr-un balon de plastic, dar important este ca cei din jurul tau sa se spele pe maini atunci cand se apropie de cel mic si sa stea deoparte daca sunt raciti.

Stim ca perioada Craciunului este pretextul tau preferat pentru a cumpara zeci de cadouri si ornamente, dar nu uita ca bebe, fiind foarte mic, nu va pune prea mult pret pe pachetele de sub bradut. Nu te da peste cap in cautarea cadoului perfect, caci, recunoaste, o faci mai mult pentru tine decat pentru el. Ofera-i deci celui mic o jucarie mare de plus pe care sa o iubeasca pana cand va creste destul de mare ca sa aiba propriile preferinte pentru cadouri. Impodobirea bradului nu este interesanta pana pe la varsta de 2 anisori si jumatate, deci nu incerca sa-l implici pe cel mic in aceasta activitate. Asigura-te insa ca puiul nu se poate rani cu ornamentele caci, stii deja, tot ce este nou in casa este interesant.

Da, lista cu ce ai de facut de sarbatori este foarte lunga. Cu toate acestea insa, programul puiului tau nu trebuie dat peste cap pentru ca el are nevoie de rutina cu care s-a obisnuit deja. Copiii care nu dorm si nu mananca la orele la care sunt obisnuiti sa o faca devin morocanosi, plangaciosi si tristi, lucru pe care cu siguranta nu ti-l doresti tocmai de Craciun. Incearca deci, sa iti transformi obiceiurile si sa le mulezi in functie de cel mic, nu invers.

Nu in ultimul rand, incearca sa nu presiune prea mare pe tine in dorinta de a avea o sarbatoare perfecta. Bebelusul resimte starile de nervozitate si de anxietate, lucru care poate duce la nelinistea lui. Craciunul este, in general, pentru bebelusi, la fel ca o alta zi obisnuita. Linisteste-te, deci, si bucura-te de liniste si iubire alaturi de minunea ta!

Nu uita sa ai la indemana aparatul de fotografiat. Amintirea zambetului celui mic si sclipirea beculetelor din brad va vor transforma Craciunurile care vor urma in Sarbatori din ce in ce mai frumoase si mai pretioase.

Sursa text: Marga Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here