Prichindei care abia pot sa vorbeasca pentru ca stau prea mult la TV

    Aproape un sfert dintre baieti si una din sapte fete intampina greutati in a invata sa vorbeasca din cauza ca parintii lor, bonele sau menajerele ii lasa sa se uite prea mult la televizor, iar din aceasta cauza atentia le este distrasa de la discutiile din jurul lor.

    Un studiu recent arata ca 22 la suta dintre baieti si 13 la suta dintre fete au probleme de exprimare sau in a-i intelege pe cei care vorbesc cu ei, trei dintre acestia avand chiar probleme “semnificative” de vorbire.

    “Primele cuvinte” cel mai des folosit de copiii vorbitori de limba engleza:
    1. Dad/Dadda (Tata) – 15%
    2. Daddy (Mama) – 13%
    3. Mama/Mamma (Mama) – 10%
    4. Mummy (Mami) – 8%
    5. Cat (Pisica) – 2%
    6. Car (Masina) – 1%
    7. No (Nu) – 1%
    8. Dog (Caine) – 1%

    Cercetarea a mai evidentiat ca mai mult de un sfert dintre familii au la indemana un televizor cea mai mare parte a timpului sau tot timpul, iar o treime dintre copiii cu varste cuprinse intre cinci si sapte ani au un televizor in camera lor. Specialistii isi manifesta ingrijorarea in privinta faptului ca vorbirea unui copil poate fi influentata nu doar de privitul la televizor, ci si de simplul fapt ca sta intr-o camera in care exista un televizor pornit al carui sonor poate bruia conversatiile dintre adulti.

    Oamenii de stiinta explica faptul ca creierul uman nu este “atat de evoluat” incat sa invete de la masini, copiii fiind “construiti” sa raspunda la un chip, al parintilor, care li se adreseaza. Cea mai mare parte a copiilor spun primul cuvant este intre 10 si 11 luni, fetele fiind mai “vorbarete” din acest punct de vedere decat baietii, multe spunand primul cuvant chiar si inaintea varstei de noua luni.

    Dar patru la suta dintre copii nu au spus inca primul cuvant inaintea varstei de trei ani. Copiii cu dificultati de vorbire au fost depistati in proportie de 17 la suta, dar doar jumatate dintre acestia au primit ajutor specializat.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here