Dezvoltare sociala prin joc

    Foto: Guliver

    Jocul este mult mai mult decat o distractie pentru copil. Este un instrument care ii permite stimularea simturilor si dezvoltarea cognitiva. Procesul de invatare prin intermediul jocului incepe inca din primele luni de viata.

    Fiecare moment de la schimbul scutecului la somn poate fi transformat dintr-o simpla rutina in joc si, in consecinta, in invatare. Prin intermediul jocului, copilul isi dezvolta capacitatile de a stabili relatii cu cei de varsta lui si cu adultii. In primii doi ani de viata, copilul este captivat de descoperirea lumii. Curiozitatea tipica a copilului il impulsioneaza sa cunoasca totul. Fiecare lucru devine un joc de cunoastere si incercare. Cand se misca liber prin casa, trece de la un obiect la altul privindu-l, gustandul, atingandu-l, explorand detaliile care ii atrag atentia. In aceasta faza, jocul este individual. Doar dupa 3 ani apar primele prietenii intre copiii de aceeasi varsta.

    Este varsta la care micutul invata sa imparta jucariile cu ceilalti, insa o face numai cu unii prieteni si in circumstante determinate. De fapt, inainte de a imprumuta jocul, un copil mic vrea sa fie sigur ca il va avea inapoi atunci cand il doreste. Cei care au un frate sau merg la gradinita sunt avantajati, pentru ca sunt obisnuiti sa imparta jucarii si spatii. Copiilor, de regula, le trebuie cateva zile pentru a se cunoaste si a se imprieteni cu persoane noi. Este bine, deci, sa fie dusi regulat in aceleasi locuri unde au posibilitatea sa intalneasca aceiasi copii si sa inceapa sa impartas easca cu ei noile experient e de joc si invata sa se desparta incet-incet de mama si sa devina independenti.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here