Pâine de casă

    [PARAG] [HP] Mod de preparare: [/HP] Se cerne făina şi se amestecă cu drojdia şi cu o lingură şi jumătate de sare. Se pune treptat apa caldă. Se adaugă 4 linguri ulei de măsline şi se frământă un aluat moale, adăugând apă, dacă este necesar. Se frământă aluatul timp de 10 minute şi se întinde într-o formă dreptunghiulară, de 10 x 20 cm. Se acoperă cu folie şi se lasă la crescut timp de o oră, într-un loc cald. Se preîncălzeşte cuptorul la semnul 230 grade C. Se înţeapă aluatul din loc în loc, cu degetele. Se presară sarea rămasă şi se stropeşte cu uleiul rămas, se presară cimbrul, apoi se dă la cuptor timp de 10 minute. Se miscşorează apoi flacăra 190 grade C şi pâinea mai trebuie să stea la cuptor încă 20 de minute. Când este gata, bătută uşor cu degetul, pe dos, pâinea trebuie să sune a gol. Pâinea proaspătă, lăsată 20 de minute să se răcească este o gustare delicioasă pentru toată familia, unsă cu unt sau dulceaţă. Pentru o pâine cu arome se pot adăuga măsline tocate sau fileuri de anşoa tăiate, chimen, caş ras, parmezan ras, costiţă tăiată fâşii. [/PARAG] [PARAG] [HP] Aliment de bază [/HP] Painea este considerată ca fiind un aliment de bază în alimentaţia multor popoare. Toţi experţii afirmă că pentru a începe cu bine ziua, un mic dejun echilibrat este foarte important, iar din meniu nu trebuie să lipsească şi pâinea. Aceasta se poate consuma în orice perioadă a zilei, indiferent că este ic dejun, prânz sau cină. Important este să nu se exagereze cu cantitatea de pâine consumată. Copiii adoră să mănânce pâine cu un fel de mâncare sau pur şi simplu goală pentru a-şi astâmpăra un foamea dintre mese. Pâinea nu trebuie să se transforme însă într-o formulă frecventă de potolire a foamei atunci când vine vremea unei gustări. O bucată de pâine este însă de preferat unei prăjituri pline da zahăr. Un adult poate consuma în medie până la 250 g de pâine pe zi, dar cantitatea nu este valabilă şi în cazul unui copil pentru care este mult mai dificil să termine de mâncat o bucată de pâine de 50 g sau un sandwish. Medicii susţin că un copil cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani, poate consuma între 25 şi 50 g de pâine pe zi însă cel mai important este ca cel mic să mănânce sănătos. [/PARAG] [PARAG] [HP] Gustări arătoase [/HP] Este foarte uşor să inventezi câteva reţete delicioase pentru copilul tău şi chiar şi pentru restul membrilor familiei. Pentru aceasta este suficient sa dam dovada de putina imaginatie si sa ornam platourile! Vei observa că de multe ori, copiii apreyiază un aliment mai mult datorită aspectului său şi indifernet dacă este gustos sau nu, aspectul vizual este decisiv. Astfel, este posibil ca atunci când nu reuşeşti cu niciun chip să îl convingi pe copil să mănânce ceva să constaţi că alimentul în cauză va fi chiar unul preferat dacă ia forma unui personaj de poveste sau a unei jucării. Este foarte simplu să faci pâine prăjită pe care să o ungi apoi cu dulceaţă, unt sau un pic de brânză. Astfel copilul îşi va face plinul de calciu şi de vitamina A! Sandşurile cu brânză şi şunca la cuptor, ca şi sandvişurile cu laptuci sau roşii sunt şi ele foarte indicate. Dacă sunt acompaniate de foarte multe fructe şi legulme, totul este perfect. [[/PARAG] [SFAT] [HS] Trucuri: [/HS] Aluatul frământat are nevoie de căldura potrivită pentru a creşte. Dacă aluatul stă într-un loc răcoros, "înţepeneste", iar dacă, din contra, va sta la o temperatura prea ridicata, drojdia se opăreşte şI nu va creşte. * Ţine ingredientele la temperatura camerei şi nu folosi vase şi planşete reci. Apa folosită trebuie să fie caldă, nu fierbinte. * Făina integrală este bogată în proteine, ceea ce face ca aluatul să fie mai maleabil, să se întinda mai bine şi să crească mai bine. Cantitatea de apă necesară la frământat este determinată întotdeauna de calitatea făinii, aşa că este indicat să adaugi apa treptat, iar dacă este nevoie, măreşte cantitatea folosită. Dacă ai adaugat prea multa apă, mai reglezi cu făină. [/SFAT]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here